Nový bazén vyvolává spory mezi Děčíňany

Děčín – V Děčíně otevřeli nový bazén, jehož stavba už od začátku rozdělovala místní obyvatele. Část z nich chtěla, aby radnice raději nechala obnovit původní koupaliště pod zámkem, které v roce 2002 zničily povodně. Nový bazén přišel město na více než 90 milionů korun. Rekonstrukce zdevastovaného areálu by ale podle odborníků stála jednou tolik.

Bazén je dlouhý 33,5 metru a hloubka činí až 6 metrů. Disponuje podvodními kamerami pro plavčíky a po dlouhých letech nabízí příležitost pro vodní pólisty, kteří konečně nemusejí dojíždět do Ústí nad Labem. „Další unikát je ten, že tady máme takzvanou potápěčskou štolu v jednom rohu,“ uvedl architekt stavby Pavel Horký. Právě tam můžou trénovat záchranáři a potápěči.

Ne všichni jsou ale z otevření nového bazénu nadšeni. Podle primátora Děčína Františka Pelanta (ČSSD) mohlo město investici, která činila 94 milionů korun, využít k jiným aktivitám, které potřebuje. Podle části obyvatel například k rekonstrukci původního koupaliště, které zničily povodně. Na jeho místě teď vzniká park. Spor, zda je to dobře, rozděluje Děčíňany.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Podle bývalého primátora obnovení koupaliště nebylo možné – proti byli památkáři, podle kterých by rekonstrukce poškodila vzácnou lokalitu. Tehdejší vedení radnice na opravu navíc nesehnalo peníze. Nový bazén se začal stavět v květnu 2010, návštěvníkům bude sloužit už tuto sobotu.