Tomáš Kvoch má rád adrenalin

Pardubice – Tomáš Kvoch z Pardubic přišel před lety o obě nohy. Přesto říká, že to byl právě úraz, který ho posunul dál. Je sice handicapovaný, i tak je ale sportovec tělem i duší. Dokonce se zapsal do Guinessovy knihy rekordů.

Nikdy není nic ztracené, tvrdí Tomáš Kvoch. V roce 1988 ho ze dveří vystrčila průvodčí tak nešťastně, že spadl pod kola vlaku a lékaři mu amputovali obě nohy. Jedenáct let po nešťastné události už zdolal naši nejvyšší horu – Sněžku. Jako první Čech na ni vystoupal po rukách a zapsal se tak do Guinessovy knihy rekordů. „Je to pro mě velký zážitek. Je to o srdíčku. Je to o tom, že si někdo chce pro sebe něco dokázat. Ne pro jiné, ale pro sebe,“ uvedl handicapovaný sportovec. V poslední době si oblíbil jízdu na handbiku, což je jakési kolo pro handicapované. Denně ujede až čtyřicet kilometrů. Nedávno dokonce zdolal celou trasu od krkonošského pramene Labe až do Děčína, tedy více než 430 kilometrů. „Ten handbike mám půjčený. Je to takový můj sen, do budoucna bych chtěl mít handbike svůj vlastní,“ dodal Tomáš Kvoch. Tvrdohlavý sportovec s velkým srdcem radí všem lidem, kteří se nově musí vypořádat se svým tělesným postižením, aby se nevzdávali: „Ideální je začít sportovat.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Už odmala je největší vášní Tomáše Kvocha hokej. Patří mezi skalní fanoušky, s hráči Pardubic se dobře zná. S týmem doslova dýchá, prožívá smutné porážky, ale i velká vítězství. Sám dobře ví, co je to dřina na ledě. Hraje totiž sledge hokej. „Tomáš byl úplně u zrodu sledge hokeje v České republice,“ prohlásil reprezentační spoluhráč Zdeněk Šafránek a jeden z pardubických vozíčkářů Michal Hašto doplnil: „Vím, že má rád adrenalin a sledge hokej do toho spadá.“ Tomáš Kvoch souhlasí: „Když jsem si to před dvanácti roky vyzkoušel, chytlo mě to tak, že to je pro mě teď sport číslo jedna.“ Jako sledge hokejista už získal pět ligových titulů a daří se mu i v české sledge hokejové reprezentaci. Společně s kamarádem založili nový sledge hokejový klub – pardubické Mustangy. Do nové sezóny vykročí už letos v září.

Tomáš Kvoch má teď před sebou jediný cíl – získat sledge hokejový titul se svými Pardubicemi.