Místo prospěšných prací volí trestanci raději vězení

Vysočina – Odsouzení za méně závažné činy mohou trest vykonat na svobodě takzvanou obecně prospěšnou prací, třeba úklidem. Jenže zájem o ni je mezi odsouzenými minimální, většina pachatelů si trest radši odsedí. Obecně prospěšné práce má teď ve Žďáře nad Sázavou vykonávat 14 lidí. Jak se štáb České televize přesvědčil přímo na místě, pracuje jen jeden.

Tomáš ze Žďárska řídil opilý. Místo ročního vězení mu nabídli obecně prospěšné práce pro město. Přijal je a teď jako výkon trestu uklízí ulice. Celkem jde o 350 hodin práce. Většina lidí, kteří si odpykávají své tresty obecně prospěšnými pracemi, ale neplní své úkoly. Problém tak mají lidé, kteří na ně dohlížejí, jak potvrdil referent Komunálních služeb Žďár nad Sázavou Jiří Kasper.

Hodina obecně prospěšných prací nahrazuje jeden den ve vězení. „Jde o trestné činy do 5 let vězení, u nás jsou to většinou krádeže, sprejerství nebo řízení pod vlivem alkoholu,“ informovala Milada Karásková z Probační a mediační služby Jihlava. Soudy prostřednictvím Probační a mediační služby zjistí, jestli má pachatel zájem o práci, pak k tomu přihlížejí.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jen vloni si například při úklidu Jihlavy odpykalo své tresty 90 lidí, z toho 9 mladistvých. Letos vyměnilo práci za vězení 45 lidí.