Kasárny v Táboře se změní v městskou čtvrť

Tábor – Táborské kasárny Jana Žižky se konečně mění v novou městskou čtvrť Dvorce. Vojáci je sice opustili už před sedmi lety, město však muselo nejdřív počkat na převedení majetku, pak vybrat vhodného investora a ještě vyřešit ekologické škody. Protože se mezitím změnila situace na trhu s byty, bude pravděpodobně pomalejší i výstavba nového areálu.

Vojenský areál už nepřipomíná skoro nic. Při demolici, která trvala téměř dva roky, zmizelo více než šestnáct staveb. Teď začala i první fáze výstavby. Vznikne tu 42 bytových a 6 nebytových jednotek. Starosta Tábora Jiří Fišer připustil, že investor má mírný časový skluz.

Stavbaři se během demolice museli vypořádat s ekologickou škodou pod bývalou čerpací stanicí a skladem pohonných hmot. Byla mnohem větší, než naznačoval průzkum. „My jsme odhadovali, že to bude kolem 60 tun kontaminované zeminy, ale skončili jsme na přibližně 560 tunách,“ říká Roman Lhota ze společnosti Dvorce Tábor.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Revitalizace bývalých kasáren počítá s poměrně velkým počtem nových bytů. Poptávka ve městě ale klesá. Proto se nové bytové domy budou stavět postupně. Investor už nepočítá jen s prodejem. Připouští i družstevní výstavbu a pronájem. Jen dvě původní budovy v ulici kapitána Jaroše vypadají, jako kdyby se nic nezměnilo. I když s nimi budoucí podoba nové čtvrti nepočítá, bourat se zatím nebudou. Patří totiž ministerstvu spravedlnosti.

To je další důvod, proč investor nemůže zaručit, že proměna bývalého vojenského areálu skončí v plánovaném termínu, tedy do čtyř let.