Slavonický památník možná úplně zmizí

Kadolec nad Slavonicemi - Slavonický památník železné opony je poloviční a hrozí, že zmizí úplně. Jeho správci teď museli dokonce kus ostnatého plotu odstranit. Majiteli pozemku se nelíbilo, že na něm zátaras stál. Památník přitom místní nadšenci začali budovat teprve letos a přilákali k němu už tisíce turistů.

Osadou Kadolec nad Slavonicemi procházel před rokem 1989 drátěný zátaras. Na jeho místě letos v květnu postavili správci blízkých bunkrů nový. Dnes polovina stěny chybí, zůstaly po ní pouze díry v zemi a u nich cedule.

„Je to smutné, ale na druhou stranu kdo to mohl zažít, maximálně někteří pohraničníci, že to mohli vybudovat a pak si to i zbourat,“ uvedl správce památníku Jiří Duchoň.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Správci museli dráty odstranit, protože se nelíbily majiteli pozemku. A teď hrozí, že památník zmizí úplně. Zbytek zátarasu totiž stojí u cesty, kterou chce využívat jiný vlastník. Podle radnice si tvůrci měli projekt lépe smluvně ošetřit. Stěna by pak tady vydržela. Podle historiků takový památník tady měl své místo. Šlo o věrnou kopii železné opony.

Zástupce kraje překvapilo, že jeho správci museli dráty znovu přestřihat. Radní Jihočeského kraje František Štangl (ODS) doufá, že se najde nějaké jiné místo.

Památník přilákal tisíce turistů a někteří se přijeli podívat, jak vypadá jeho zmenšená verze. Podle jeho tvůrců neoslavoval dobu minulou. Připomínal, že během 40 let vojáci na hranicích zastřelili 200 lidí. O zbylé části zátarasu už projevili zájem i někteří podnikatelé.