Havlovice v dluzích: Smlouva na dotaci byla podvrh

Havlovice – Smlouva, podle níž měl Státní fond dopravní infrastruktury poskytnout mnohamilionovou dotaci na stavbu mostu pro obec Havlovice na Trutnovsku, je falzifikát. K tomuto závěru dospěli kriminalisté. Pro poškozování cizích práv již proto začali trestně stíhat podnikatele z Doudleb nad Orlicí. Havlovice se přitom staly v roce 2007 obcí roku. Most musí postupně splácet dodavateli – firmě M-Silnice. Podle místostarosty museli vykácet a prodat část obecního lesa a budou si muset vzít i úvěr. Do konce roku totiž mají vyplatit ještě zhruba šest milionů korun.

Trestně stíhaný muž figuroval jako zprostředkovatel dotace. Podnikatele Stanislava Píra z firmy JAST Doudleby přivedl jako prostředníka mezi Havlovicemi a Státním fondem dopravní infrastruktury bývalý poslanec KSČM a nyní zastupitel Královéhradeckého kraje Vlastimil Dlab. 

Zprostředkovatel řekl, že dotaci sehnat umí, a obci předal orazítkovanou smlouvu podepsanou fondem, který měl slíbit dotaci na stavbu mostu přes řeku Úpu za 12,5 milionu korun. Když Havlovice most postavily a jejich zástupci si přijeli pro peníze, na Státním fondu neskrývali překvapení – o žádné smlouvě s obcí totiž ani netušili. Dlab řekl, že padělek smlouvy o dotaci má na Fondu stejné číslo jako jiná, pravá dotační smlouva pro jinou obec.  

Od loňska případ vyšetřují kriminalisté. Ti teď po grafologických expertizách dospěli k názoru, že smlouva je skutečně podvrh. Zprostředkovatele dotace následně obvinili z trestného činu poškozování cizích práv. Trestní sazba je až dva roky vězení. „Kriminalisté zjistili, že smlouva k přidělení dotace je falzifikát, poškodila by tedy jak práva Fondu, tak obce Pavlovice,“ řekla Ivana Ježková, mluvčí Policie ČR Hradec Králové. 

Pomoc od kraje v nedohlednu

Starosta Havlovic Pavel Dvořáček jakýkoliv rozhovor na téma mostu i dotace odmítá. Podrobnosti nehodlá zveřejnit ani přesto, že se případ bezprostředně týká veřejných rozpočtů a obec žádá opakovaně o finanční pomoc kraj.