Krumlovská silnice je uzavřena, centrum města ucpáno

Český Krumlov – Ulice v centru Českého Krumlova přípomínají spíše velkoměsto – všude je plno aut stojících v kolonách a plno zmatků. Silničáři totiž uzavřeli hlavní průjezd městem. Proti uzavírce se bouří místní řidiči, ale také podnikatelé. Nesouhlasí s uzavřením cesty na vrcholu sezony, kdy do města a na Lipno míří desítky tisíc turistů. Podle silničářů i radních však jiné řešení nebylo možné, zničenou cestu bylo třeba urychleně opravit.

Průjezd Českým Krumlovem je v letošní sezoně podobný peklu. Kolony jsou všudypřítomné, nerozpouštějí se ani v dopravním sedle, například v deset dopoledne. Řidiči, kteří vědí, kudy vedou objízdné trasy, popojíždějí krokem – cesta městem jim místo obvyklých pěti minut trvá půl hodiny – zatímco ti, kdo to v Krumlově neznají, kvůli zmatenému značení často bloudí.

Podle starosty na radnici od rána zvoní telefony. Lidé si na komplikace v dopravě stěžují stejně jako na načasování uzavírky. Úřady ale tvrdí, že vrcholící turistická sezona je pro uzavření důležité silnice nejlepší doba. Lidé, kteří jsou na turismu závislí, jsou ale nespokojeni. „Těžko se to bude vysvětlovat lidem, kteří jedou do Krumlova nebo na Lipno a začátek dovolené stráví v hodinové frontě,“ poukázal krumlovský podnikatel Josef Pecl. Současně ale Krumlovští doufají, že oprava silnice přinese své plody a v příštích letech bude ve městě o to lépe.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radost nedělá uzavírka ani obyvatelům dalších jihočeských měst a obcí, kde přibylo nákladních aut. Ta totiž nyní do Českého Krumlova nesmějí. „Kamionová doprava je odkláněna přes Kaplici,“ přiblížila policejní mluvčí Michaela Pavlíčková.

Průtah je uzavřen kvůli poničenému místu pod nestabilní skalou, kde byl provoz už několik měsíců omezen. Původně měly práce začít na přelomu května a června. Stavbu ale zpozdily nejasnosti kolem pozemků, které radnice nakonec musela vykoupit. Cestáři proto teprve uprostřed turistické sezony začali odstraňovat betonové zátarasy a panely, které dosud chránily projíždějící auta před padajícími kameny, a chystají se k rekonstrukci vozovky.

Uzavírka naštěstí nemá být příliš dlouhá. Silničáři se do práce pustili se vší silou, plánují, že trasu I/39 opět otevřou už příští pondělí odpoledne.