Novoměstští hasiči vybírají za některé výjezdy peníze

Nové Město na Moravě - Za některé zásahy dobrovolných hasičů se bude v Novém Městě na Moravě a jeho okolí platit. Město začalo jakožto zřizovatel dobrovolných hasičů účtovat občanům i organizacím zásahy, které jdou za rámec zákonem stanovených povinností. Město si od zpoplatnění slibuje nejen přísun finančních prostředků do obecní pokladny, ale i méně zbytečných výjezdů. Dobrovolní hasiči z Nového Města na Moravě vyjíždějí ročně ke 120 zásahům, z toho 70 je takzvaná technická pomoc.

Od nynějška si lidé budou muset platit třeba otevírání bytu, čerpání vody ze sklepů a další zásahy, při nichž jim nepůjde o zdraví a život. Totéž platí i o zvířatech. „Odmítáme platit peníze za věci, které nejsou potřeba,“ tvrdí novoměstský starosta Michal Šmarda. Místní dobrovolní hasiči jsou z hasičských jednotek na Vysočině vůbec první, kdo za tyto činnosti požadují úplatu.

Například u dopravní nehody dobrovolní hasiči odklízeli nepořádek ze silnice. Podle slov starosty Šmardy jde ale o věc, která spadá do povinností správce silnice. „Ten by si ji měl zaplatit, když to jiní udělají za něj,“ dodává důrazně. Ředitel Správy a údržba silnic Kraje Vysočina Jan Míka ale prohlásil, že s takovým postupem se ještě nesetkal. Zda se dobrovolným hasičům podaří peníze vybírat, ukáže až praxe.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)