Krajskou zdravotní obchází vyšetřovatelé i finanční problémy

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Ústeckém kraji, se dostává do vážných finančních problémů především kvůli podezření, že v minulosti nakupovala předražené zdravotnické vybavení. Prozatím nedostane ani peníze na jiné, třeba i zahájené projekty. Celkově jde o zhruba 72 milionů, na investice už si Krajská zdravotní musela vzít úvěry.

Vydávání peněz z evropských dotací zastavilo ministerstvo pro místní rozvoj na popud Evropské komise už na jaře. Faktury přestal úřad regionální rady vyplácet Krajské zdravotní kvůli tomu, že v roce 2008 údajně nakoupila přístroje až o třetinu dráž, než měla. „Problémy nám momentálně způsobují finanční prostředky, které jsou regionální radou zadržovány. To jsou prostředky, které nesouvisí s napadanými projekty,“ řekl pro ČT mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Krajská zdravotní čeká na vyplacení 72 milionů třeba za rekonstrukci jídelny v mostecké nemocnici nebo za modernizaci IT technologií. Jenže úředníci regionální rady odmítají Krajské zdravotní finance vyplatit, dokud se nedohodnou s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. Oba resorty v současnosti čekají na výsledky policejního vyšetřování i na konečné stanovisko Evropské komise k celé záležitosti. Ta českou stranu vyzvala, aby na Severozápadě během dvou měsíců prověřila všech 170 projektů financovaných z unijních peněz. „Požádali jsme Evropskou komisi, aby dovysvětlila svoje požadavky, a navrhujeme audit 25 procent projektů,“ uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Sídlo Krajské zdravotní, a. s.
Zdroj: ČT24

Krajská zdravotní mezitím pozastavila některé projekty, jiné musí počkat úplně. Jedná se o investiční akce nezdravotního charakteru, tedy například plánované rekonstrukce. Na již rozjeté projekty si ale už v minulosti Krajská zdravotní vzala řadu úvěrů a podle informací České televize nelze vyloučit, že bude muset změnit nastavení jejich splácení, což by nakonec znamenalo jejich výrazné prodražení.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Kvůli vyšetřování navíc hrozí i to, že bude muset vrátit peníze za přístroje. „I tato hrozba vrácení 390 milionů tady je,“ potvrdila Marcela Klíchová, mluvčí Úřadu regionální rady soudržnosti Severozápad. Policie případ vyšetřuje na popud ministerstva financí, jestli za předražené přístroje padne obvinění, by mělo být jasné do konce prázdnin.