Krajské nemocnice mají tým sedmnácti garantů

Ostrava - Moravskoslezští radní chtějí zachránit krajské nemocnice. Na základě doporučení lékařských komor vytvořili tým sedmnácti odborných garantů, tedy lékařů, kteří budou mít možnost zasahovat do technického, ale i odborného vybavení krajských nemocnic. První návrhy by garanti měli předložit na jednání v polovině září.

Za chod 17 medicínských oborů by mělo zodpovídat 17 převážně primářů krajských nemocnic. Například za radiobiologii je navržený primář z opavské nemocnice Milan Cvek, kterého radní před měsícem kvůli špatnému hospodaření paradoxně odvolali z funkce ředitele. „Výběr těch 17 odborných garantů byl dělán na základě doporučení předsedů okresních sdružení České lékařské komory MS kraje,“ vysvětlil předseda krajské rady ČLK Mojmír Keprda.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Garanti by mimo jiné měli rozhodovat o vybavení nemocnic přístrojovou technikou. Podle usnesení radních se mají garanti vyjadřovat k rozvoji svého oboru ve všech zdravotnických zařízeních v kraji. Realita je ale jiná.

„Nedostatek vidím v tom, že systém nepojímá zdravotnictví jako celek. Nemáme možnost v tomhle směru ani zasahovat, ani ovlivňovat dění v ostatních zdravotnických zařízeních,“ tvrdí předseda krajské rady ČLK Mojmír Keprda.

Nemocnice Ostrava
Zdroj: ČT24

„Máme osm nemocnic a domnívám se, že to je poměrně široké spektrum, pokud se týká ostatních nemocnic, tak ty jsme do tohoto systému nezahrnuli,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný. Takzvané zdravotnické garanty měli před časem i v Ústeckém kraji. Asi po roce je ale zrušili. Tým 17 moravskoslezských expertů by se měl poprvé sejít 16. září.