Ostrava chce muzeum starých tramvají a autobusů

Ostrava - Ostrava chce nové muzeum historických vozidel městské hromadné dopravy. Stát by mělo v blízkosti hlavního nádraží. Dopravní podnik by muzeum přivítal. Zvolená lokalita je ale pro mnohé překvapením. Muzeum mělo totiž původně stát v Ostravě-Vítkovicích. Vedení města si teď nechalo vypracovat studii, která ukáže, jestli je zvolené místo tím nejlepším řešením. Hotova má být nejpozději v listopadu tohoto roku.

Staré vozy městské hromadné dopravy renovují zdarma nadšenci v Ostravském dopravním podniku už přes 30 let. Nyní se možná dočkají muzea. „Sbírka historických vozidel DP Ostrava čítá přes 30 vozidel, z toho zhruba dvacítka je provozuschopných. Po pražském dopravním podniku máme druhou největší sbírku historických vozidel MHD v republice,“ říká mluvčí DP Ostrava Miroslav Albrecht. Pro tak velkou sbírku už ale podnik nemá dostatek krytých prostor, zároveň by ji chtěl ukázat veřejnosti – muzeum se tak zdá být nejlepším řešením.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Průmyslový areál na Wattově ulici v blízkosti hlavního nádraží pronajímá město zatím firmám k podnikatelským účelům. „Teď jsme dali některým výpověď, protože stav objektu je hrozně špatný,“ uvedl primátor města Ostravy Petr Kajnar. „Pokud by se areál dal levně přestavět, pomohlo by to i rozvoji té lokality kolem hlavního nádraží,“ dodal.

Zatímco město chce oživit prostor v městské části Přívoz, dopravní podnik si nechal již dříve vypracovat studii, která počítala s tím, že nové muzeum bude stát ve Vítkovicích – v blízkosti zdejšího nádraží. „Slyšel jsem, že ve Vítkovicích už toho máme údajně hodně. A výběrem lokality u hlavního nádraží jsem byl také překvapen, protože osobně to nepokládám za to nejlepší řešení,“ řekl starosta městské části Vítkovice Petr Dlabal.

  • Studie muzea ve Vítkovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2758/275800.jpg
  • Staré vozy DP Ostrava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2759/275802.jpg

„My jsme zatím zdrženliví v hodnocení obou variant. Počkáme si až na zpracování detailnější studie na přívozskou variantu,“ vyjádřil se mluvčí DPO Miroslav Albrecht.