Zrakově postižení poznávají v Telči nejnovější technologie

Telč – Desítky nevidomých vysokoškoláků zaplnily Telč, studenti od nás i ze zahraničí se učí pracovat s nejnovějšími technologiemi. Ty dnes zrakově postiženým umožňují, aby i člověk úplně bez zraku vystudoval nejnáročnější studijní obory.

Jan Mrázek studuje na Masarykově univerzitě v Brně aplikovanou informatiku, Václav Toul zvládá ekonomicko-správní fakultu. Oba jsou nevidomí a při studiu často narážejí na složité matematické vzorce, které se doposud jen těžko převáděly do slepeckého písma. Nejmodernější technika už to ale umožňuje. „Poznáváme tady nové způsoby, jak zapisovat matematiku a jak ji číst pomocí hlasu,“ uvedl Jan Mrázek a Václav Toul doplnil: „Potřeboval jsem zjistit, jaké možnosti a nástroje na zpracování jsou dostupné, a proto jsem sem přijel.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Vývojáři speciálních počítačových programů nejenom z Evropské unie, ale i z USA, Japonska nebo Nového Zélandu seznamují v Telči nevidomé studenty s aplikacemi i zařízeními, které jim mohou výrazně usnadnit studia. Počítače dnes dovedou slepcům zprostředkovat třeba i grafiku. „Je to software, který překládá nevidomým studentům složité vzorce a výpočty do podoby bodového písma a do hlasových výstupů,“ potvrdil lektor Gerhard Jaworek z Univerzity Karlsruhe a vedoucí Střediska pro pomoc handicapovaným studentům Teiresiás Petr Peňáz podotkl: „Umožňují nevidomým a těžce zrakově postiženým studentům věnovat se i těm oborům, o kterých veřejnost jinak běžně pochybuje, že by byly průchozí.“

V Česku se podobná mezinárodní akce koná poprvé. V novém univerzitním centru v Telči ji organizuje Středisko Teiresiás při Masarykově univerzitě v Brně. Patří k největším a nejmodernějším zařízením svého druhu v Evropě a láká ke studiím do Brna velké množství handicapovaných. „V tuhle chvíli je jich přibližně 300,“ dodal Petr Peňáz.

V Telči se nevidomí studenti letos zdrží do středy, ale i v příštím roce by Masarykova univerzita měla pořádat další ročník letní školy.