Požár na Petrovce nejspíš založil někdo úmyslně

Trutnov - Památnou Petrovu boudu v Krkonoších nejspíš někdo zapálil úmyslně. Vyšetřovatel Libor Halouzka ve Studiu ČT24 řekl, že varianta požáru z nedbalosti nebo technické závady je víceméně vyloučená. Objekty byly totiž v dezolátním stavu, vlhké a mokré a elektroinstalace byla odpojena. Jistotu ale přinese až další vyšetřování, při kterém pomůže i speciálně vycvičený pes. Pokud byl za požárem skutečně úmysl, je město Vrchlabí připraveno podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Hasiči požár zlikvidovali v pondělí večer, dnes ráno ale opět trosky vzplály.

Podle Halouzky vyšetřování brzdí spadlá střecha. Tu je třeba odstranit, protože kryje velkou plochu předpokládaného ohniska požáru. Pod zbytky střechy je zhruba půlmetrová žhnoucí vrstva, která se musí prolít vodou. Až pak bude na místo vpuštěn pes, který bude hledat možné hořlaviny. 

Co vyroste na místě Petrovy boudy, a jestli vůbec něco, se zatím neví. Správa KRNAP by podle náměstka ředitele Jakuba Kašpara preferovala podobnou horskou boudu, jaká tam dosud stála. „Neznamená to, že tam nutně musí být replika, ale ta architektura by měla respektovat hlavní zásady tradiční architektury Krkonoš,“ domnívá se Kašpar. „V žádném případě bychom nesouhlasili, aby tam vyrostla nějaká zásadním způsobem větší stavba, než byla Petrova bouda,“ dodal. 

Petrova bouda
Zdroj: ČT24

Karel Janda, jednatel společnosti Snowy Chalet, která Petrovu boudu vlastní, by rád postavil něco, co by sloužilo turistům stejně, jak sloužila Petrova bouda. „Naším záměrem není zde postavit bytový dům nebo nějaké betonové monstrum, opičárnu, která by hyzdila Krkonoše,“ řekl. Podle něj se připravoval projekt rekonstrukce, vzhledem k včerejšímu požáru se ale bude muset přepracovat pro výstavbu nového areálu. 

Petrova bouda
Zdroj: ČT24

Příčinu požáru a celkového stavu vidí Janda v české legislativě a nerespektování soukromého majetku. „V roce 2009 jsme zažili první velké vloupání, kdy byly zničeny transformátory, od té doby byl odpojen proud, budovu jsme opět zajistili, ale týden co týden jsme registrovali nežádoucí vstupy,“ řekl. Janda se také domnívá, že za požár mohou narkomani nebo bezdomovci. „Proč by lezl někdo tak vysoko a tam přebýval ve zdevastovaném objektu? To je verze, která se nepovedla,“ myslí si Libuše Jonová, která na Petrovce pracovala. Druhá Jandova verze je pravděpodobnější - že v boudě přespávali Poláci, kteří to brali jako adrenalinovou zábavu. Místní si ale o tom myslí své. Požáry horských bud tu totiž nejsou nic neobvyklého. Demolice původní chaty je často jedinou možností, jak získat stavební pozemek v chráněné zóně národního parku.