Brno jiným pohledem seznamuje se životem nevidomých

Brno - Jak slepý člověk může hrát Člověče, nezlob se a jak mu pomáhá bílá hůl při chůzi? Příležitost poznat svět nevidomých mají lidé v Brně v rámci akce Brno jiným pohledem. Před Domem umění na Malinovského náměstí si zájemci mohou každé srpnové úterý alespoň na pár minut vyzkoušet, co znamená život se zrakovým postižením.

Lidé si budou moct vyzkoušet chůzi s bílou holí nebo pouze s doprovodem cizího člověka. Na místě bude i stánek s doprovodnými informacemi. Zájemci se tak dozví například to, jak nevidomým lidem pomáhá technika rozpoznat barvu, nebo si vyzkouší různé stupně slepoty pomocí speciálních brýlí. „Vyzkoušela jsem jich několik a překvapilo mě, jak třeba poloviční slepota může ztížit chůzi po schodech,“ řekla jedna z kolemjdoucích.

Akce má za cíl ukázat praktické problémy, které musí nevidomí denně překonávat. „Snažíme se o jakousi osvětu. Chceme lidem dát příležitost poznat bariéry, které zrakově postižení vnímají,“ uvedla Lenka Pláteníková z organizace Bezmezí.

Na akci se budou moci zájemci přijít podívat každé srpnové úterý od šestnácti hodin před Dům umění v Brně. Večerní kulturní program pak naváže vždy ve dvacet hodin. „Dnes se můžeme těšit na koncert dívčí kapely Spálený sušenky, v druhém týdnu se představí Film jako Brno. Třetí týden se uskuteční diskuze s veřejností a odborníky na téma Město a jeho neviditelné bariéry. Celou akci pak zakončíme slovenským filmem Slepé lásky,“ dodala Pláteníková.

NO COMMENT: Brno jiným pohledem nabízí (zdroj: ČT24)