Za ohrožení vzácných živočichů padla pokuta 1,35 milionu

Ústí nad Labem – Firma CPI Group dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 1,35 milionu korun za to, že na louce u Žďárku na Ústecku před dvěma lety ohrozila řadu zvířat, a některé dokonce i zahubila. Ekologové tvrdí, že to udělala schválně - chtěla prý na místě vybudovat logistický park. CPI Group se proti tomu ohradila. Pokutu už zaplatila.

Firma chtěla na lučních pozemcích vystavět rozsáhlý areál a tvrdila, že se na území živočichové nevyskytují. Na stavbu výjimku nedostala, nicméně nechala půdu zorat a polít močůvkou. Traktory vyplašily vzácného chřástala polního a některá hnízda dokonce zničily. Chemikálie v hnojivu pak ohrozila i další živočichy - hady a ještěrky - a podle inspekce zabila celou populaci vzácného střevlíka zlatitého. „Myslím, že celá ta akce byla dělána s tím, aby se tam ty živočichové už nevyskytovali a oni nepotřebovali tu výjimku,“ řekl už dříve Marian Páleník z Přátel přírody. „Rozhodně nešlo o žádný záměr z naší strany,“ prohlásila mluvčí CPI Group Michaela Winklerová.

Se stavbou hal kromě ochránců nesouhlasili také někteří místní obyvatelé. Vedení radnice obce Libouchec, pod kterou Žďárek spadá, ale tehdy bylo pro. Po loňských volbách je ale zase všechno jinak. „Současné zastupitelstvo je zásadně proti. Doufáme, že se nám to podaří omezit nebo úplně tomu zamezit,“ uvedl starosta Libouchce Jiří Štěrba. Firma mezitím přišla o potřebná povolení, myšlenky na logistický park se ale nevzdává. Stavět ale chce jenom v případě, že najde zájemce.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)