Kontrolní výbor v Orlové se rozpadl kvůli loterijním terminálům

Orlová - Orlová je už měsíc bez kontrolního výboru. Na posledním zasedání zastupitelstva tři členové z pěti rezignovali a zbylí dva byli odvoláni. Za vším je sporná smlouva kulturního domu, který patří městu. Novému nájemci povoluje umístit do něj až na 40 let výherní lorerijní videoterminály.

Kontrolní výbor v Orlové měl až do 29. června pět členů. Dva z opozice, tři z koaličních stran. Krátce před zveřejněním první kontrolní zprávy výboru ale právě členové koalice rezignovali. „Oficiálně žádný důvod uvedený nebyl, nicméně náš názor je takový, že to byl obsah materiálů, které jsme předložili. V těch kontrolních zprávách jsme podrobili vedení města dost ostré kritice,“ řekl odvolaný člen kontrolního výboru Petr Kocur. Vedení města popudilo opoziční zastupitele svou reakcí. Místo, aby zvolilo do kontrolního výboru třetího zastupitele, rozhodla koalice o kompletním rozpuštění celého výboru. „Pochopitelně, že tento postup vzbudil určité emoce a také otázku, zdali náš postup byl zákonný. Zákon ale porušen skutečně nebyl,“ tvrdí člen rady města Jaromír Kuča /ČSSD/. „Zákon hovoří, že finanční a kontrolní výbor má existovat, a dnes v Orlové není,“ oponuje zastupitel města Martin Sliwka /ODS/.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Odvolaný předseda kontrolního výboru se svým kolegou kritizovali město především za podle nich skandální smlouvu, kterou uzavřela letos v červnu ředitelka kulturního domu. „Nájemci bylo výslovně povoleno provozovat videoloterijní terminály. A ta smlouva byla uzavřena na dobu 40 let, to bych chtěl zdůraznit,“ řekl Petr Kocur /Volím Orlovou/. Umístit videoterminály do kulturního domu nepovažuje za nejšťastnější řešení ani jeho ředitelka Šárka Ligocká, ale jak sama říká, nemá moc na výběr. „Je to pro nás to menší zlo, kdy jsme stáli nad otázkou, zda povolit terminály, nebo nechat dál chátrat celý objekt,“ vysvětluje. Ke kritické zprávě zrušeného kontrolního výboru vedení města zaujme stanovisko na příštím zasedání zastupitelstva 14. září. Ve stejný den mají být zvoleni i členové nového kontrolního výboru.