Audit v Kyjově odhalil drobné pochybení dalšího lékaře

Kyjov – Audit v kyjovské nemocnici, který má zkontrolovat předepisování léků, odhalil dalšího lékaře, který v jednom případě při předepisování léku pochybil. Podle všeho šlo ale o omyl, než úmysl. Vedení nemocnice věc prošetřilo a zavedlo nový monitorovací systém, který neumožní lékařům vydat recept bez toho, aby jej zadali v elektronické podobě. Ve sčítání škod pokračují i nadále pojišťovny, které dva lékaři připravili předepisováním falešných receptů o stovky tisíc korun.

Interní audit odhalil pochybení lékaře, který nezadal, patrně omylem, do nemocničního systému jeden recept. „Tím obešel systém, ale nezvolili jsme žádný kázeňský postih, pouze jsme to lékaři vytkli. Šlo o škodu v řádu stokorun a nejspíše to byl pouze omyl,“ popsal ředitel nemocnice Josef Pejchl.  „Už jsme zavedli elektronický systém, v němž vedoucí pracovníci evidují objednávání léků i materiálu. Usnadní to kontrolu a zvýší to naši efektivitu,“ dodal. Bez zadání do systému už recept vydat nepůjde. Neměl by se tak opakovat případ dvou lékařů, kteří na pohotovosti ve Veselí nad Moravou předepisovali recepty, které pacienti nikdy nedostali. Na podvody upozornila nemocnici pacientka, když si u pojišťovny požádala o výpis léků, které jsou na její jméno vykazovány.

Škody stále sčítají i pojišťovny. Rozsah zneužívání nás překvapil, shodují se

„Zatím máme sečtené škody za rok 2010. Za toto období vznikla škoda 174 tisíc korun za vypsání 121 receptů,“ řekla mluvčí Zdravotní pojištovny ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková. „Přesnou výši ztráty vyčíslíme až po provedení fyzické revize v daném zdravotnickém zařízení. Podle našich odhadů se škoda může pohybovat okolo 100 až 150 tisíc,“ dodala mluvčí Zdravotní pojištovny Metal-Aliance Zuzana Brávníková. Vůbec nejrozsáhlejší škody podvod způsobil největší pojišťovně - Všeobecné zdravotní. Všechny pojišťovny stále ještě prověřují recepty vydané od roku 2008. Celková škoda nejspíše přesáhne milion korun.

Lékaři předepisovali především dražší léky. Kam je pak prodávali a jak dlouho si tímto způsobem přivydělávali, policie zjišťuje. Teprve až skončí sčítání škod, rozhodnou vyšetřovatelé o tom, koho a z jakého trestného činu obviní.