V Brně-Maloměřicích železničářům ujela část vlakové soupravy

Brno - Při posunu vlaku v Brně-Maloměřicích železničářům ujela část soupravy nákladních vagonů. Nehoda se stala dnes krátce před sedmou hodinou ráno. Uvolněné vagony poškodily výhybku a jeden z vozů vykolejil, běžný provoz v daném úseku však nehoda nezkomplikovala. Ačkoli byl vykolejený vůz určen vlakovému doprovodu, nikdo se nezranil. Škody železničáři odhadují na desítky tisíc korun.

Železničáři chtěli spojit dvě vlakové soupravy k sobě. Část vagonů se však při posunu nečekaně uvolnila a ujela přibližně 260 metrů. Příčiny nehody se budou teprve vyšetřovat, vše ale nasvědčuje tomu, že souprava nebyla řádně zabrzděna. „Máme zjištěno, že noční směna soupravu dostatečně nezajistila,“ řekl za České dráhy vrchní inspektor Viktor Počuch. Odpovědným pracovníkům proto za nedůslednost při práci hrozí postih nejspíše v podobě stržených odměn.

Železničáři odklízejí spoušť po vykolejeném vlaku (zdroj: ČT24)


Vykolejený vagon vznikl v polovině 50. let minulého století, jde o dvounápravový dřevěný služební vůz, který se dnes používá k doprovodu manipulačních nákladních vlaků. Jde o jeden z nejstarších typů vozidel, která jsou dnes na české železnici běžně k vidění.