Zoolog z Jihlavy expanduje na Kypr

Jihlava – Dnes už bývalý ředitel jihlavské zoologické zahrady – zoolog, cestovatel a fotograf Vladislav Jiroušek – v poslední době nejvíc času tráví na ostrově Kypr. Má tam na starosti budování nové zoologické zahrady.

Z původně malého jihlavského zookoutku vybudoval moderní a světově uznávanou zoologickou zahradu. Vladislav Jiroušek vedl ZOO Jihlava 38 let, nyní, ve svých šedesáti osmi letech, už ale staví zahradu novou. Třetím rokem pracuje na ostrově Kypr na přestavbě zoologické zahrady v Limassolu. „Realizuji vlastní projekt. Takže dohlížím na to, aby se všechno, co jsme s vnukem namalovali, postavilo a udělalo kvalitně. Musím být u všeho, posuzuji každý detail,“ uvedl pan Jiroušek. Na všech pracovních cestách i na většině fotografických výprav manžela doprovází Inka Jiroušková. O svém muži, který procestoval už asi osm desítek zemí světa a navštívil tři stovky zoologických zahrad, říká, že překypuje vitalitou, energií a nejrůznějšími nápady. Teď například postavil obytné auto a už přemýšlí, co podnikne po skončení své mise na Kypru. „Takže mě třeba překvapí a řekne: Pojedeme tím autem do Indie nebo projedeme Afriku od severu k jihu,“ potvrdila paní Jiroušková a její manžel doplnil: „Mám tolik plánů na cestování a tolik nabídek od cestovek. Dělat průvodce a fotografa, mám nabídku na půl roku na lodi do Indonésie. Ten Kypr mi vlastně svým způsobem brání v dalším rozletu.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Ze zoologické zahrady v kyperském Limassolu se Vladislav Jiroušek pravidelně vrací domů také do zoo, stále totiž bydlí uprostřed jihlavské zahrady. Byt má v budově s pavilonem opic nad teráriem. A bydlení je to víc než příznačné. Prosadil se totiž jednak jako světově uznávaný herpetolog – tedy chovatel a ošetřovatel plazů, ale i jako fotograf. Opice totiž zase nejraději fotí, unikátní snímky ukazuje i v několika svých publikacích. „Můj kamarád říkával: Já den, kdy nefotografuji, tak nežiji. A já den, kdy nefotografuji, tak si trošku odpočinu,“ dodal Vladislav Jiroušek.

Nejoblíbenějším zvířetem pana Jirouška je tygr a jeho nejoblíbenější země na světě jsou zatím ty asijské. Pojmenovat nejkrásnější místo planety však nedovede: „Kde jsem ještě nebyl, to je třeba ostrov Bora Bora, Maledivy, Lakadivy, Šalamounovy ostrovy. To všechno máme v plánu, jsou to krásná místa.“

Hned po Kypru strávil zoolog, fotograf a cestovatel nejvíc času na pěti cestách po Číně. V nejbližší době se chystá projet celou Afriku a Indii, jediným domovem mu ale už prý navždy zůstane Jihlava.