Ohledat požářiště Petrovy boudy se stále nedaří

Trutnov - Vyšetřovatelé hasičů a policie ani dnes dopoledne nezačali s pátráním po příčinách vzniku pondělního požáru, který zcela zničil Petrovu boudu na hřebeni Krkonoš. Prohledání sutin znemožňuje vysoká teplota. Pod plechovou střechou se ještě včera večer objevovala ohniska požárů, prostor proto přes noc střežili policisté. Vyšetřovatelé vyrazí na místo opět zítra.

Památkově chráněnou Petrovu boudu, která byla pro turisty v posledních letech uzavřená a chátrala, tvořila trojice objektů. Z celého komplexu se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Podle hasičů vše nasvědčuje tomu, že požár byl založený úmyslně.

Hasiči k malému požáru na Petrově boudě vyjížděli už v druhé polovině července. Jednatel společnosti Snowy Chalet, která objekt vlastní, teď vymýšlí nový plán, jak Petrovu boudu obnovit. Správa KRNAP se novému objektu nebrání, doufá ale, že na hřebeni Krkonoš nevznikne nějaké betonové monstrum. 

Petrova bouda, která leží v nadmořské výšce 1288 metrů nad mořem, je od roku 2008 pro turisty uzavřená. Objekt v posledních letech poškodilo vlhko a vandalové. Podle některých odborníků stavbě hrozilo kvůli špatnému technickému stavu zřícení.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Boudy, které nahradily ty vyhořelé, jsou většinou méně povedené

Požáry horských bud nejsou ničím výjimečným. Podobně jako Petrova bouda zanikla i řada dalších objektů. Na jejich místech buď vyrostly stavby nové, nebo plochy zarostly. Podle Správy KRNAP jde ale v případě nových staveb vždy o méně povedenou náhražku. „Pokud jde o Petrovu boudu, tam budeme trvat na tom, aby nový objekt byl ve stejném půdorysu, objemu i ve stejné výši, jako byla původní Petrovka,“ zopakoval stanovisko Správy KRNAP její mluvčí Radek Drahný.  

K požárům horských objektů docházelo zejména ve čtyřicátých letech. Tehdy úplně shořela Liščí bouda a také bouda Hradecká. Ani jedna nebyla obnovena. Vyhořela také Labská bouda, jejíž nová podoba je od stávající diametrálně odlišná, podobně i Výrovka. V poslední době pak oheň řádil na Luční a Špindlerově boudě. Požár tam způsobila technická závada. Podle krajinného ekologa Pavla Klimeše ale přeměna Špindlerovky na hotel dopadla dobře. Jediná bouda, u které se podařilo prokázat úmyslné zapálení, stála na polské straně - bouda prince Jindřicha.