Obec Pohled nestihla státu zaplatit dluh včas

Pohled (Havlíčkobrodsko) – Vysočinská obec Pohled stále nemá dost peněz, aby mohla splatit devítimilionový dluh vůči státu – a to přesto, že vypršel poslední dohodnutý termín splatnosti. Radnice věřila, že situaci vyřeší prodej zámeckého areálu a budov v centru obce. Kupec ale vyplatil jenom část z dohodnutých peněz, obci to na splacení dluhu nestačí.

Z původních 18 milionů korun, které měl Pohled zaplatit, když zastavil státem dotovanou stavbu školy, dluží obec ještě polovinu. Vydala se z veškerých úspor získaných v posledních šesti letech a teď se snažila včas získat další peníze. Zaplatit je měla do 31. července, to se ale nepodařilo.

Pohledští chtěli získat potřebnou částku prodejem zámku a dalších nemovitostí v centru obce. Kupec je ale nepříjemně překvapil, když místo dohodnuté kupní ceny poslal pouze zálohu, která na splacení dluhu vůči státu nestačila. „Přišla od zájemce záloha na koupi nemovitosti ve výši 6 milionů korun,“ upřesnil starosta Milan Klement. Kupec podle představitelů obce zdůvodnil svůj krok komplikacemi při správě zahraničního majetku své rodiny. „Je tam notářské řízení a problémy s financemi,“ uvedl pohledský místostarosta René Langer.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Pohledské zastupitelstvo rychle schválilo smlouvu, aby obec mohla svůj dluh vůči státu alespoň snížit. „Zbude nám uhradit 3,38 milionu plus úrok,“ poznamenal starosta Klement. Zastupitelé současně pověřili starostu, aby požádal ministerstvo financí o odpuštění zbylého dluhu nebo alespoň o posečkání s jeho zaplacením.

Ačkoli v Pohledu doufají, že se z dluhů rychle dostanou, mezi lidmi panuje nejistota o tom, co se stane s prodanými budovami. Radnice totiž nezveřejnila kupcovu totožnost. „Bylo by lepší, kdyby přišel a představil se nám. Já z toho mám strach, jestli se tady neobjeví něco, s čím vůbec nepočítáme,“ poznamenal obyvatel obce.

Zájemce o koupi zámku nehovoří s médii ani s obyvateli. Ví o něm pouze vedení města, kterému slíbil, že nejpozději do konce letošního roku pošle zbytek peněz.