Břeclavští hokejisté už trénují, sezona je zachráněna

Břeclav - Po ledě v břeclavském stadionu už zase sviští puky. Zdejší hokej je pro letošní rok podle všeho zachráněn. O mládež se postará městská společnost Tereza, která dostane od radnice pětimilionovou dotaci, a tým mužů povede soukromá firma. Kdo přesně to bude, zatím není úplně jisté. Sezona ale v ohrožení není.

Pět milionů na výstroj a tréninky pro malé hokejisty a pronájem lední plochy zdarma v hodnotě přes půl milionu pro ty velké. Břeclavští radní už mají o následující sezoně tamních Lvů jasno.

„Děti už tento týden pilně trénují a v průběhu září se začnou účastnit soutěží tak, jak je naplánováno. Všechny kategorie máme přihlášené,“ tvrdí ředitel stadionu v Břeclavi Zdeněk Petr. O to, že by se břeclavský hokej znovu ocitl ve stejně svízelné situaci jako před půl rokem, se nebojí. „Všechno je stoprocentně ošetřeno. Dotace půjdou přes příspěvkovou organizaci, nikoliv přímo z rukou města,“ vysvětlil Petr.

Ředitel stadionu v Břeclavi Zdeněk Petr o přípravách mládeže na soutěže (zdroj: ČT24)


O mládež se letos postará městská společnost Tereza, která provozuje stadion. „Už teď vznikají uskupení, která v Břeclavi budou řešit mládežnický hokej, Tereza pak bude nadále servisní organizací,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD). O svoji budoucnost se klub bát zřejmě nemusí. Zbývá jediné, navrhovanou podporu ještě musí posvětit zastupitelstvo, které zasedne 7. září.

Passvillan je stále ve hře

O vedení mužského týmu zatím radnice vyjednávala s firmou Passvillan, založenou výrobcem hokejového vybavení z Lanžhota. Ta ale odmítá zahájit tréninky, dokud nebude mít s městem smlouvu. To už by ale mohlo být na přípravu pozdě. Sezona totiž začíná 10. září, tréninky se proto musely rozběhnout už teď. Zatím je platí trenéři ze svých kapes. Zástupci firmy Passvilan aktuální situaci na kameru komentovat nechtějí.

Břeclavský hokej se do problémů dostal na přelomu roku poté, co vyšly najevo jeho obrovské dluhy. Hokejový klub v minulosti získával od města dotace ve výši 12 až 13 milionů korun ročně, přesto klub za pouhé tři roky dokázal navýšit svůj dluh z 80 tisíc na 2,5 milionu korun. Nové vedení řeklo dost, protože se podle něj v klubu zbytečně plýtvá. Rozhodlo, že profesionálním hokejistům už nepřispěje ani korunu a pětimilionovou dotaci poskytne pouze mládeži. Klubu tak určitou dobu hrozil i úplný zánik.

Proti převedení mládežnického klubu pod nový klub Passvillan Břeclav se peticí postavili rodiče mladých hokejistů, kteří společně s trenéry projevili zájem o převzetí klubu do svých rukou.