Chyby při rekonstrukci parku přijdou Ústí draho

Ústí nad Labem - Rada regionu Severozápad městu Ústí nad Labem vyplatí o 381.000 korun méně na dotaci na rekonstrukci městských sadů. Kontrola úřadu totiž odhalila chyby při pořizování vybavení parku. Audit ještě pokračuje a tak není vyloučeno, že radnice přijde ještě o víc peněz.

Rekonstrukce parku stála přes 80 milionů korun, z toho 76 milionů město mělo získat jako evropskou dotaci. Rada regionu Severozápad zatím radnici proplatila 28 milionů korun za první fázi projektu. Další peníze prý městu nepošle do doby, než skončí celá kontrola. Park byl otevřený loni v říjnu.

Lavička stála i dvacet tisíc

Podle úřadu město udělalo chybu při pořizování laviček. Jejich typ a cena prý neodpovídá smlouvě a následné fakturaci. Právě drahé lavičky jsou jednou z věcí, na které poukazují kritici rekonstrukce. Například za lavičku, která měla původně stát zhruba deset tisíc korun, dalo město dvacet tisíc. 

Podle opozičních politiků kontrola potvrdila jejich dlouhodobou kritiku, že vybavení parku je předražené. Zástupci města ale tvrdí, že audit nic vážného neodhalil. „Našli jedinou závadu v uvozovkách, a to je nesoulad některých detailů, vyskytuje se to třeba v případech, kdy se projekt v průběhu realizace třeba trošku změní,“ tvrdí náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS). 

Chyby při stavbě parku loni odhalila i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle ní ústecký magistrát chyboval, když povolil v parku pokácet 152 stromů a stovky křovin. Podle ředitelky oblastního inspektorátu ČIŽP Jany Moravcové nemohla inspekce ani nikoho pokutovat, protože firma, která stromy pro město kácela, měla pravomocné povolení od magistrátu, o kterém nemohla vědět, že není v souladu s platnými předpisy. Rekonstrukcí parku se zabývala i policie. Nezjistila, že by došlo k trestnému činu, a případ odložila. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Úřad regionální rady zpracovává žádosti o dotace a jejich vyplácení z takzvaného Regionálního operačního programu (ROP). V něm je pro Ústecký a Karlovarský kraj k dispozici 19,5 miliardy korun. Kolem dotací se již vyskytlo několik skandálů. Ředitel úřadu Petr Kušnierz, který je dočasně postavený mimo funkci, je nyní spolu s dalšími lidmi obviněný z machinací s dotacemi. Ministerstvu financí i Evropské unii se nelíbí ani nákup údajně předražených přístrojů Krajskou zdravotní, který byl hrazený z evropských peněz.

Mostecká senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) tento týden požádala Evropskou komisi, aby prověřila využití unijních dotací na projekty v Česku, a to od roku 2007. V dopise eurokomisaři pro regionální politiku Johanesi Hahnovi argumentuje především kauzami ze severozápadních Čech. Tvrdí, že úředníci a politici projekty dostatečně nekontrolují.