Trať u Svoru se otevřela, u Jihlavy stále ne

Svor/Jihlava – Železniční trať u Svoru na Českolipsku, kde se v úterý stala vážná nehoda, už je průjezdná. Železničáři uklidili trosky kamionu i lokomotivy, která do něj narazila, podařilo se jim i opravit koleje. Naopak mezi Jihlavou a Okříšky, kde minulý pátek vykolejil historický vlak, stále jezdí náhradní autobusová doprava, podle Správy železniční dopravní cesty se situace nezmění před koncem týdne.

Trať mezi Okříšky a Jihlavou poškodil v pátek historický vagon, který při jízdě dvakrát vypadl z kolejí. Během víkendu opravili železničáři úsek z Okříšek do Bransouze, kam zajíždějí regionální vlaky, zatímco rychlíky jsou nadále nahrazeny v celém úseku Okříšky–Jihlava. Výluka zřejmě skončí v neděli. Podle informací SŽDC bylo potřeba vyměnit 16 tisíc upevňovadel, tisíc svěrek a dva tisíce svěrkových šroubů. Opravu potřebovaly také železniční přejezdy a výhybka v Jihlavě, kde divoká cesta vykolejeného vlaku skončila. Opravy vyjdou na 4,5 milionu korun. Podle mluvčího SŽDC Tomáše Drvoty budou hlavní opravy hotovy do čtvrtečního večera. Následovat budou denní výluky v pátek, sobotu a neděli, během víkendu dělníci práce dokončí.

Zhruba po 24 hodinách skončila výluka na trati mezi Jedlovou a Svorem v severních Čechách. V úterý se ve Svoru stala nehoda, když na koleje nejprve spadnul kamion ze silničního nadjezdu a vzápětí do něj narazila lokomotiva. Při havárii byli poraněni dva lidé, kteří jeli v lokomotivě, řidič kamionu utrpěl oděrky. Nehoda ale poškodila trať. Její oprava stála 2,5 milionu korun.