Liberecká koalice vládne 100 dnů, nejspíš vydrží

Liberec – Na liberecké radnici vládne nová koalice už sto dnů. Její vznik umožnila opoziční ODS, podle které se městu pod vedením Martiny Rosenbergové (ČSSD) daří o trochu lépe než pod předchozím primátorem Janem Korytářem (Změna pro Liberec). Novou koalici tvoří ČSSD, Liberec občanům, Unie pro sport a zdraví a Věci veřejné. Zdaleka však není vše ideální. Problémy jsou s plněním rozpočtu i se ztrátovou nemocnicí. Přesto se ODS, na jejíž toleranci je rada závislá, nechystá koalici shodit.

Hlavní vadou nové městské vlády je podle opozice liknavý přístup k rozpočtu. Město počítalo s příjmy z prodeje majetku, ale nic neprodává, hrozí proto, že budou chybět peníze. Koalice se také nemá ke splnění některých předvolebních slibů, například dosud nevznikl post hlavního městského architekta. Přesto už radnice nepůsobí jako Papinův hrnec, jak tomu bylo za krátké vlády koalice vzniklé po loňských volbách.

Opoziční ODS vystavila vládě vysvědčení za prvních sto dnů vlády – průměr „známek“ činil 3. Podle primátorky Martiny Rosenbergové ale mohlo být hodnocení lepší, kdyby se město nemuselo potýkat s následky dlouholeté vlády právě občanských demokratů. „Rozvoj města s prázdnou pokladnou se špatně uskutečňuje,“ řekla primátorka.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Další opoziční strana, Korytářova Změna pro Liberec, kterou nynější koalice spolu s ODS vyšachovala z vedení města, ale tvrdí, že vystavení poměrně špatného „vysvědčení“ je pouze divadlo. „Koalice vznikla s podporou ODS,“ poukázal Jan Korytář.

Nová koalice by podle ODS mohla vydržet do konce volebního období. Tolerovat ji tedy bude i nadále.