O parkovací dům není v Plzni zájem

Plzeň – První plzeňský projekt PPP prozatím nepřinesl příliš dobré výsledky. Město ve spolupráci se soukromým investorem postavilo parkovací dům, který měl výrazně zlepšit situaci v centru města. Měsíc a půl po otevření ale zeje prázdnotou, zájem o odstavení auta v parkovacím domě nemají ani Plzeňané, ani turisté.

Parkovací dům v historickém centru Plzně nabízí 447 míst. Obsazena je ale přinejlepším pětina z nich. Nezájmu řidičů se nelze divit. Parkovací dům je sice levnější než poplatky za odstavení auta na náměstí, avšak dražší než na venkovních plochách bezprostředně k němu přiléhajících, kde se nemusí platit vůbec.

Jak přimět lidi, aby v novém domě začali parkovat, město neví. Možnosti stát v jeho okolí totiž nic nebrání. „Prostor lze těžko represivně ošetřit, protože je tam provizorní panelová cesta pro těžká nákladní vozidla,“ vysvětlil jednatel společnosti Plzeňský parking Martin Pytlík.

Přesto radnice věří, že si dům své klienty najde. Cena je prý příznivá, za dvě hodiny na náměstí zaplatí lidé 60 korun, za které je v parkovacím domě celodenní stání. Opoziční TOP 09 přišla také s návrhem zvýšit ceny parkování v centru a parkovacímu domu pomoci i reklamou. „Aby o tom občané města Plzně a turisté věděli,“ uvedl zastupitel Ondřej Ženíšek. Vedení města ale stání na náměstí zdražovat nechce, ačkoli také má nápady, jak situaci změnit. „Zvyšovat ceny stání na náměstí a v okolních ulicích není správná cesta – spíš jít cestou omezení počtu parkovacích míst,“ navrhl náměstek primátora Petr Rund.

Parkovací dům za 250 milionů korun postavil soukromý investor, magistrát mu bude po 19 let platit 18,5 milionu korun ročně jako poplatek za dostupnost. Do městské kasy ale zároveň půjde veškerý příjem z parkovného.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)