Na hradecké radnici se ztratila smlouva za 12,5 milionu

Hradec Králové – Z neznámých důvodů zmizela z královéhradecké radnice dohoda o spolupráci města při financování bytového komplexu Kollárova. Hradec poslal soukromé firmě Eube přes 12 milionů korun. Kontrolní výbor navíc zjistil, že dokument neschválili ani radní, ani zastupitelé.

Nepořádek, nebo záměr? Podle hradeckého zastupitele Lubomíra Štěpána (KSČM) někdo zametá stopy. Primátor Zdeněk Fink (HDK) říká, že všechny smlouvy se uchovávají, pro někoho to tedy prý může být velký problém. „Neumím to vysvětlit. Existuje směrnice, kterou se příslušné oddělení mělo řídit,“ prohlásil bývalý náměstek primátora pro investice Josef Malíř (VPM).

Příjemce městské dotace a investor komplexu Eube navíc skončil v konkurzu. Proto může nastat situace, že bude radnice originál dohody na obranu svých zájmů nutně potřebovat. Zastupitelka a členka kontrolního výboru Lenka Fialová (KSČM) informovala, že smlouvu nikdo nikdy neviděl. Jde tedy prý o hrubé porušení zákona.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zastupitelé podle kontrolorů schválili jen výši příspěvku firmě Eube, ale ne celou smlouvu. „Ta smlouva bývá vždycky přílohou takového příspěvku. Pokud nebyla, tak je to taky špatně, a možná je to důvod, proč zmizela,“ vysvětluje Zdeněk Fink. Na smlouvu, která se ztratila, navazovaly další o podpoře soukromé výstavby z veřejných peněz.

Město v komplexu koupilo stovku garážových stání. Jedno vyšlo až na milion korun a bylo čtyřikrát dražší než jiná v okolí. Kontroloři proto chtějí podat trestní oznámení na bývalého náměstka Malíře. Ten odpovědnost odmítá. Jak bude radnice postupovat dál, rozhodnou zastupitelé v září.