Kroměřížané dluží městu miliony, radnici dochází trpělivost

Kroměříž - Počet lidí, kteří nezaplatili povinný poplatek za odpad, v Kroměříži výrazně vzrostl. Obyvatelé tak městu dluží už 4,5 milionu korun a započítáme-li i neplatiče nájemného a dalších služeb, celkový dluh dosahuje až devíti milionů. To radnici značně komplikuje hospodaření - kvůli neplatičům byla například nucena stopnout plánovanou stavbu nového informačního centra. A město se teď chystá rázně zakročit. Zvažuje dokonce, že najme exekutora.

„Lidé na jednu stranu po radnici vyžadují zajištění celé řady i mimořádných služeb, ale sami nejsou ochotni dodržovat základní pravidla,“ řekla starostka Kroměříže Daniela Hebnarová (ODS).

Právě odvoz domovního odpadu obyvatelé často považují za něco automatického a samozřejmého. Svoz, třídění a likvidace komunálního odpadu Kroměříž ročně stojí 32 milionů korun, jenže od lidí nevybere ani polovinu. „Pro představu, za rok 2010 jsme na poplatcích za odpady vybrali necelých 13 milionů korun,“ poznamenal radní Marek Šindler (ČSSD). Systém odpadu proto musí dotovat z rozpočtu, a to ohrožuje další investiční záměry města.

Ročně obyvatelé Kroměříže platí za svoz odpadu 500 korun za dospělého a 370 korun za každé dítě. Letos v červenci radnice evidovala 9 144 neplatičů, na začátku roku přitom poplatky za odpad zaplatilo jen 1 970 domácností. Dlužná částka se dostává do takových rozměrů, že by se městu na její vymáhání vyplatilo najmout exekutora.

Třetina Kroměřížanů dluží radnici za odpad. (zdroj: ČT24)

„Velmi vážně o tomto kroku uvažujeme, a to nejen v oblasti odpadů, ale i nájemného, pokut a jiných správních či místních poplatků,“ uvedla starostka, podle které už celková pohledávka dlužníků vůči městu dosahuje devíti milionů korun. 

Obdobné problémy řeší i další města

Spolupráce s exekutory při vymáhání dluhů od neplatících obyvatel se v minulosti osvědčila například také Uherskému Hradišti nebo Olomouci, kde si je radnice ke spolupráci přizvala. Naopak bouřlivé diskuse vyvolalo rozhodnutí bývalé chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS). V Chomutově dluhy v roce 2009 dosáhly neuvěřitelné částky 240 milionů korun. A tamní radní na to šli opravdu rázně. Nepřizpůsobivým občanům začali exekutoři dokonce zabavovat peníze ihned po vyplacení sociálních dávek v magistrátní budově.