Polovinu jihočeských přejezdů mohli řidiči snadno přehlédnout

České Budějovice – Nepříjemné překvapení – možná i smrtící – mohli zažít řidiči, kteří projížděli v posledních měsících po některé z jihočeských silnic II. a III. třídy. Krajští kontroloři objeli 245 úrovňových křízení železničních tratí a regionálních silnic a zjistili, že u 117 z nich nebyly vidět výstražné kříže, které upozorňují řidiče na povinnost dát přednost vlaku. Přes značky rostla vegetace. Méně závažné závady nalezli kontroloři u dalších 48 přejezdů. Prořezat vegetaci skrývající značky nechal kraj ihned, zbylé nedostatky má Správa železniční dopravní cesty napravit do konce srpna.

Nehody na přejezdech, které často mají velmi vážné následky, jsou sice nejčastěji důsledkem hazardu řidičů, kteří ignorují světelnou signalizaci, často k nim však přispívají i špatné rozhledové poměry, nebo dokonce že si řidiči přejezdu vůbec nevšimnou. Podle výsledků kontroly Jihočeského kraje nejde o plané výmluvy, z přejezdů na regionálních silnicích nebylo vidět značení téměř v polovině případů.

Kromě 117 přejezdů se zarostlým značením a 48 křížení s jinými problémy narazili kontroloři také na některé přejezdy, kde sice nejsou dodrženy normy, ale nemůže s tím nic udělat ani kraj ani železniční správa. Rozhledu brání například nevhodně umístěné budovy či ploty nebo terénní nerovnosti na soukromých pozemcích. „Odbor dopravy do konce srpna projedná se zástupci vlastníků odstranění těchto závad, ale lze očekávat, že v řadě případů to bude jednání velmi komplikované,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba.

Jihočeský kraj také požádal o obdobné kontroly a následné odstranění nedostatků Ředitelství silnic a dálnic, které spravuje silnice první třídy. Oslovil i města a obce Jihočeského kraje, v jejichž kompetenci je správa a údržba místních a účelových komunikací. Na území regionu se letos stalo čtrnáct střetů vlaků a aut. Zemřeli při nich tři lidé, zranění utrpělo dalších osm osob.