Hnátnickým ukradli svatého Václava

Hnátnice (Orlickoústecko) – Kriminalisté pátrají po barokní pískovcové soše svatého Václava. Někdo ji ukradl přímo z podstavce v obci Hnátnice na Orlickoústecku. Podle expertů v oboru starožitností a památek je pravděpodobné, že zloději plastiku vyvezli za hranice. Historická hodnota hnátnického svatého Václava byla nevyčíslitelná, nejde přitom o první podobnou uměleckou krádež v Pardubickém kraji.

Socha svatého Václava z roku 1749 nebyla v dobrém stavu, obec Hnátnice ale nedávno dostala grant na její obnovu. Teď už peníze neupotřebí, plastiku totiž někdo ukradl. Byl to přitom kolos, zloději proto museli do své akce vložit mnoho prostředků. Přijeli pro ni s těžkou technikou. „Paní, která nedaleko bydlí, sledovala, že tu stojí jakési auto se zhaslou státní poznávací značkou, u něho jacísi mužové. Pak nasedli do auta a odjeli,“ přiblížil hnátnický starosta Jiří Dušek.

Krádež tak zlodějům nemusí pokrýt ani náklady. „Škoda, kterou neznámý pachatel krádeží způsobil, je odhadována na půl milionu korun,“ upozornila policejní mluvčí Lenka Vilímková. Podle hnátnické kronikářky Jaroslavy Kabrhelové však měla socha nedozírnou historickou hodnotu. „Byla to jedna z nejkrásnějších soch v širokém okolí,“ podotkl starosta Dušek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Ukradeného svatého Václava by v Hnátnici mohla nahradit jeho replika. Restaurátor Oldřich Hnětynka odhadl její cenu na 600 tisíc korun. K původní soše ale není podrobná dokumentace.

Odcizenou sochu se nejspíš už nepodaří vypátrat. Památkáři jsou přesvědčeni o tom, že už je za hranicemi – podobně jako další kradené památky. „Často tyto předměty mohou být na objednávku,“ uvedl soudní znalec Národního památkového úřadu Pardubice Oldřich Vaňura. Vzácné umělecké předměty často končí v Německu, Rakousku nebo Nizozemsku. Světlou výjimkou byla nedávná krádež obrazů s motivem křížové cesty na Svitavsku. Poté, co se rozběhlo vyšetřování, zloděj plátna pohodil na autobusové zastávce.

Podle některých odhadů od roku 1989 ukradli zloději v Česku památky v souhrnné hodnotě stovek miliard korun.