Při ohledání zbytků Petrovy boudy našel pes chemikálie

Trutnov – Policejní pes při ohledání sutin shořelé Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš označil čtyři místa, kde by mohly být chemické látky. Policejní technici odsud zajistili ohořelou suť, která bude zaslána k provedení chemické expertizy. Hasiči už dříve oznámili, že požár chátrajícího památkově chráněného objektu s největší pravděpodobností někdo založil úmyslně.

„Expertiza, kterou provedou policejní specialisté, by měla potvrdit, či vyloučit přítomnost chemických látek v odeslaných vzorcích. V následujících dnech a týdnech budou policisté zjišťovat, jak a proč k uvedenému požáru došlo,“ uvedl mluvčí trutnovské policie Udo Ertner. Vyšetřovatelé hasičů a policie se k ohledání místa pondělního požáru dostali až dnes, dřívější prozkoumání znemožňovala vysoká teplota v ruinách stavby.

Z celého komplexu se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči k malému požáru na Petrově boudě vyjížděli už v druhé polovině července. Jednatel společnosti Snowy Chalet, která dvousetletý, památkově chráněný objekt vlastní, Karel Janda dnes prohlásil, že o příčinách vzniku požáru nechce do konce policejního vyšetřování spekulovat. „Nevěřím ale, že by někdo Petrovu boudu zapálil,“ řekl.

Podle něj firma připravuje projekt na výstavbu nové horské boudy na místě shořelého objektu. „Měla by nabízet turistům možnost občerstvení i ubytovací kapacity, počet lůžek by byl však rozhodně menší než na původní boudě,“ řekl Janda. O podobě budovy budou majitelé jednat s památkáři a Správou Krkonošského národního parku.

Přesto, že Petrova bouda lehla popelem, mohly by se alespoň některé části jejího původního interiéru objevit v nově postavené budově. „Po dohodě s památkáři jsme z boudy odvezli do depozitářů skoro dva nákladní vozy věcí, například hodiny, vitráže či židle a stolky,“ řekl Janda.