Šermíři, ohně a Ivan Hlas v Chotěšově proti zubu času

Chotěšov – Areál chotěšovského kláštera patří bezesporu mezi architektonické a historické skvosty, v roce 2003 ho americká nadace World Monuments Fund (WMF), zabývající se ochranou světového kulturního dědictví, zařadila mezi 100 nejohroženějších památek světa. Tím se ocitl třeba ve společnosti Velké čínské zdi nebo asyrských paláců v Ninive. Skupina mladých lidí se před několika lety rozhodla boj s časem nevzdat, a i když se jejich snaha zdá na první pohled marná, jejich počínání nese nemalé výsledky. Mezi jejich aktivity ve prospěch kláštera patří každoroční benefiční akce, kdy otevřou areál návštěvníkům a připraví pro ně pestrý program. Letos připadl benefiční den na sobotu 6. srpna a pořadatelé lákají třeba na Trio Ivana Hlase, které tu odpoledne zahraje, tradiční šermířské historické představení či show s ohni. Vedle toho ale najde návštěvník řadu tvůrčích nebo vzdělávacích aktivit stejně jako možnost projít se fascinujícím sklepením barokního kláštěra.

Svou bránu otevírá klášter návštěvníkům úderem 14. hodiny a už o dvě hodiny později tu zazáří největší hvězda Večera pro klášter Chotěšov Ivan Hlas, který vystoupí se svým triem (spolu s ním Jaroslav „Olin“ Nejezchleba a Norbi Kovács). „Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat do programu tak známé jméno, jakým Ivan Hlas bezpochyby je… ,“ lebedí si dramaturg hudební scény, šestadvacetiletý Jakub Truneček.

Jako již tradičně i při letošním devátém ročníku připomene historickou tvář kláštera skupina historického a scenického šermu Mattias, která sehraje šermířské představení s názvem „Cyrano!“. Tradicí už se staly i přednášky plzeňského architekta Jana Soukupa, který svým slovem provází nejen dějinami kláštera.

V programu Večera pro klášter Chotěšov je také show s ohni
Zdroj: Pavlína Mašková

Pořadatelé sledují celou akcí především přiblížení objektu veřejnosti, proto zpřístupní i místa, kam se běžný návštěvník hned tak nedostane. „Konvent kláštera bude během dne volně přístupný, přičemž na významných místech budou průvodci podávat ucelený výklad. Během benefice otevřeme brány do gotických a barokních sklepů, které jsou běžně pro veřejnost uzavřené a které tvoří nejstarší část kláštera vůbec. Jsou navíc výjimečné svou rozlohou i řešením,“ zmiňuje ve své pozvánce předseda občanského sdružení Chotěšovská vlna Pavel Říha. Zpřístupněny budou také spodní zahrady včetně starého klášterního hřbitova. Konec akce je naplánován na sobotní půlnoc.