V Kochánově zřídili záchrannou koňskou stanici

Jihlavsko – Vyhledávat týrané nebo zanedbávané koně a dopřát jim kvalitnější budoucnost – to je smysl nově vzniklé záchranné koňské stanice v Kochánově u Jihlavy. Je jediná svého druhu v celé republice. S nárůstem počtu chovaných koní totiž přibývá i těch nechtěných, zraněných nebo psychicky narušených a agresivních. Právě o taková zvířata se starají v Kochánově.

Spoluzakladatelka stanice Zuzana Kazdová říká, že cílem je dát koně dohromady jak po fyzické, tak po psychické stránce. Její kolegyně Kateřina Nyklová k tomu dodává, že stanice se snaží také vyhledávat nové majitele. Stanice už předala první klienty novým majitelům a teď se stará o další.

Šestiletý valach Ferda pracoval načerno při svážení dříví v lese a měl kvůli zraněním skončit na jatkách. „Neměl očkovací průkaz a průkaz původu koně, museli jsme tohle všechno zařídit,“ říká Kateřina Nyklová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Koně tráví většinu času na pastvě, záchranná stanice má ale zázemí na návsi v Kochánově. V pátek odpoledne se na podporu kochánovské stanice uskuteční na ranči v nedalekém Bezděkově první benefiční akce. Benefici přijede podpořit i Václav Vydra a další umělci.