Druhé kolo přijímacích zkoušek vyhlásily jen některé vysoké školy

Ostrava - Začalo druhé kolo přijímacích zkoušek na vysoké školy. Třeba Slezská univerzita a Vysoká škola báňská tak chtějí doplnit volná místa v některých oborech. Ostravská univerzita už ale s druhým kolem nepočítá. Má taky špatnou zprávu pro studenty, kteří zatím nemají v ruce maturitní vysvědčení. Podle prorektorky Ivy Málkové tak nesplňují podmínky pro přijetí. Univerzita se tak přesně drží vysokoškolského zákona. Ten se naopak pokusí obejít v Opavě, kde by měli přijmout i ty, kteří odmaturují až v září.

Na první pohled to vypadalo jako mezigenerační diskuze. Ve skutečnosti se ale jednalo o přijímací pohovor. Druhé kolo přijímaček už dělali třeba ti, kteří chtějí na Slezské univerzitě studovat obor audiovizuální tvorba. Na univerzitě se studuje teprve od loňska. Jeho absolventi by měli najít uplatnění hlavně v médiích.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Provádíme s nimi mluvený pohovor, který obsahuje témata, která jsou jim blízká. Hovoří například o své tvorbě,“ prozradila vedoucí Ústavu bohemistiky a knihovnictví Eva Höflerová.

Slezská univerzita vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení jenom pro vybrané obory. „A to takové obory, které jsou docela náročné a kde třeba u těch přijímacích zkoušek v prvním kole neuspělo dostatečné množství uchazečů,“ upřesňuje děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Zdeněk Stuchlík. Vysoká škola báňská - Technická univerzita ještě přijímací řízení neuzavřela.

„Zájemci o studium si až do 10. srpna mohou podat přihlášku na fakultu metalurgie a materiálového inženýrství, hlásit se mohou na všechny studijní obory kromě uměleckého slévárenství,“ uvedla mluvčí VŠB-TU Táňa Kantorová. A přijímací pohovory až do poloviny září pokračují i na soukromé Vysoké škole podnikání. Druhé kolo naopak vůbec nevyhlásila Ostravská univerzita.