Vyšetřovatel Halouzka: Petrovku někdo zapálil, pes se nemýlí

Praha - Požár památné Petrovy boudy v Krkonoších má skutečně na svědomí žhář. Ve Studiu 6 to potvrdil vyšetřovatel trutnovských hasičů Libor Halouzka. Včera pes označil čtyři místa, na kterých byly stopy chemikálií, jejich rozbor bude do několika týdnů. Majiteli shořelé Petrovy boudy v Krkonoších podle Hospodářských novin také éhrozila v případě, že objekt do dvou měsíců nezajistí proti vlhkosti a větru, pokuta až dva miliony korun. Rozsáhlý požár zničil chátrající Petrovu boudu na hřebenech Krkonoš v pondělí. Již krátce poté hasiči spekulovali o tom, že se zřejmě jednalo o úmyslné zapálení. Z celého komplexu se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Na Petrovce v pondělí nehořelo poprvé, hasiči k malému požáru vyjížděli už v druhé polovině července.

Skutečnost, že pes našel zbytky chemikálií, podle Halouzky znamená, že se potvrdila domněnka, že někdo boudu skutečně zapálil. „Pachatel, který požár založil, použil jako iniciátor hořlavou kapalinu. Pes našel čtyři stopy, z nichž jsme odebrali čtyři vzorky. Hořlavá kapalina byla rozlitá v jedné rovině, v prostoru přibližně sedmi metrů,“ přiblížil Halouzka podrobnosti včerejšího vyšetřování s tím, že přístroje nyní vyhodnotí, o jakou kapalinu se jedná. 

Vyšetřovatel Halouzka tvrdí, že od samého začátku mu bylo jasné, že šlo o úmyslně založený požár. Podle něj šlo jen o to zjistit, kde byl požár založen. „Po prvním požáru, který tam vznikl 21. července, jsem předpokládal, že druhý požár vznikl na tom samém místě, protože tam bylo dost hořlavého materiálu k založení požáru. Druhý požár vznikl na větší ploše než první,“ doplnil Halouzka.  

Halouzka pro Studio 6: „Může se stát, že ve vzorcích, které byly psem označeny a půjdou k chemické expertize, bude množství hořlavé kapaliny malé a přístroje, které to budou zkoumat, nemusí zaznamenat, o jakou hořlavou látku se jedná, ale říkám, pes se prostě nemýlí.“


Petrovce hrozila dvoumilionová pokuta

„Byli jsme se na Petrově boudě podívat letos na přelomu února a března. Kolegyně tam projížděla na běžkách a všimla si, že Petrovka je v naprosto zdevastovaném stavu. Okna byla vytlučená, objekt byl celý podmáčený,“ řekl HN tajemník vrchlabské radnice Pavel Řehák. Radnice proto zahájila s firmou Snowy Chalet, která objekt vlastní, správní řízení. „Nařídili jsme, že Petrovu boudu musí majitel zajistit, tedy zabezpečit proti vlhkosti a větru. Pokud by to neudělal, hrozila by firmě pokuta až dva miliony korun. A drželi bychom se spíše u té horní hranice,“ uvedl Řehák. 

Firmu Snowy Chalet ovládá podnikatel v oboru IT Vladimír Kovář. Jednatel společnosti Karel Janda HN řekl, že o hrozící pokutě věděli a odmítl, že by se chtěli opravám chátrající boudy vyhnout. „Ještě než Petrovka vyhořela, s vrchlabskou památkářkou jsme se domluvili. Byli jsme tam s ní v druhé polovině července a dohodli jsme, jak máme Petrovku provizorně zabezpečit,“ řekl Janda. Podle něj firma plánovala opravit okna a stěny, zajistit střechu a vyměnit koberce. Památkářka Městského úřadu ve Vrchlabí Marta Žídková tvrdí, že majitelé se jí měli ozvat. „Místo toho mi v pondělí volali ze Špindlerova Mlýna, že Petrovka hoří,“ uvedla pro HN.