Ani půl roku po odfrézování nemá státní silnice povrch

Ústí nad Labem – Když silničáři v lednu odfrézovali vozovku na státní silnici v ústecké čtvrti Všebořice, žádný místní řidič neočekával, že nový povrch se neobjeví ani za více než půl roku. Ředitelství silnic a dálnic prohlásilo v zimě silnici za tak vážně poškozenou, že se rozhodlo zbavit ji povrchu ihned s tím, že zbytek rekonstrukce proběhne na jaře. Opravu ale zdržel nejprve nedostatek peněz, potom se čekalo na zhotovitele. ŘSD slibuje, že v nejbližších dnech práce na silnici konečně začnou.

Všebořická ulice slouží v Ústí nad Labem především jako přivaděč k dálnici D8 a provoz tomu odpovídá – každou hodinu jí projede asi tisíc automobilů. Protože silnici už déle než půl roku chybí povrch, řidiči už hlasitě nadávají, v nejlepším případě prohlašují silnici za oraniště. Navíc se jim na odfrézované silnici ničí auta.

Ředitelství silnic a dálnic po snesení svrchní části silnice dlouho čekalo, než se odhodlalo vypsat výběrové řízení na dokončení opravy. Nejprve silničáři čekali na lepší počasí, potom ale zjistili, že nemají potřebné peníze. Proto tendr vypsali až v květnu. Nyní je završen, do konce srpna má rekonstrukce proběhnout.

Podle místních dopravních policistů zpomaluje vyfrézovaná silnice plynulost provozu, což je v době špiček pro řidiče často dost stresující. Mezi všemi problémy našli policisté jedinou výhodu. „Dochází ke snížení rychlosti a tím i k menšímu množství dopravních nehod,“ popsal ředitel ústecké dopravní policie Karol Kočárek.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)