Ubytovna v Č. Budějovicích citelně zdraží

České Budějovice – Radnice v Českých Budějovicích se rozhodla výrazně zdražit poplatky za bydlení v městské ubytovně. S tím nesouhlasí zástupci Sdružení nájemníků ČR. Řadě lidí prý totiž hrozí, že skončí na ulici. Magistrát kritiku odmítá – reaguje prý na zvyšující se ceny energií. Navíc rodinám v nouzi zvýší příspěvky na bydlení.

Například Edita Pohldoková, která má devět dětí, žije v ubytovně už sedm let. Za dvoupokojový byt platí měsíčně včetně energií deset tisíc korun. Od září by ale měla zaplatit téměř dvojnásobek – 19 500 korun. Paní Edita takové příjmy ale nemá. Bojí se, že se bude muset zadlužit a že nakonec skončí na ulici.

Podle radnice žije v ubytovně 60 lidí. Poplatky se zvyšují po čtyřech letech – kvůli vyšším cenám energií. Obyvatelé ubytovny budou také muset nově platit poplatek za ostrahu – 430 korun na osobu, a to včetně dětí. „I děti tam dělají nepořádek,“ řekl k tomu ředitel Správy domů Ladislav Volf.

Navýšení cen se nelíbí Sdružení nájemníků ČR. „Aby platili dvacet tisíc, to je nepřiměřené a nemají na to,“ uvedla Marie Paukejová ze Sdružení nájemníků. Podle radních lidé z ubytovny na ulici neskončí. Mají šanci získat příspěvek na bydlení. „Doplatek na bydlení bude vyšší,“ slíbila Marie Voštová z českobudějovického magistrátu.

Správci ubytovny předpokládají, že zvýšení poplatků přinutí některé obyvatele, aby si začali hledat jiný byt. Volné pokoje pak nabídnou dalším zájemcům.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)