Královéhradecký kraj zkouší radiobusy

Hradec Králové – Na linkách do nejmenších obcí Královéhradeckého kraje začaly od 1. srpna jezdit tzv. radiobusy – autobusové linky, jejichž spoje vyjedou pouze tehdy, když někdo zavolá, že chce jet. Kraj doufá, že tak uspoří za autobusy, které občas jezdily zcela prázdné. V nadšení z novinky však o ní úředníci zapomněli včas říct starostům. Těm samotná změna nevadí, ale to, že se o zavedení autobusů na zavolání dozvěděli až na poslední chvíli už ano.

Krajská společnost OREDO zavedla provoz na zavolání na čtyřech linkách na Rychnovsku, celkem jde o deset spojů denně. Radiobusy jezdí například do Rokytnice, Zdobnice, Orlického Záhoří nebo Bartošovic. Autobus musí lidé zavolat půl hodiny předem, spoj potom vyjede podle jízdního řádu. Královéhradeckému kraji má zavedení radiobusů uspořit peníze. „Systém od svého nasazení od 1. srpna vykázal 80procentní úsporu,“ uvedl zástupce dopravní společnosti Petr Švach. V budoucnu nejspíš radiobusů přibude. „Jde o pilotní projekt, který má prokázat své výhody či nevýhody,“ podotkl mluvčí kraje Jiří Hošna.

Obce nemají se změnou systému větší potíže. „Z ekonomického hlediska tomu rozumím, nemá cenu vozit prázdné autobusy,“ řekl starosta Bartošovic v Orlických horách. Starostové ale současně dodávají – krajští úředníci zaspali, když o novince měli zpravit dotčené obce. Někteří starostové se o změně dozvěděli jen jediný pracovní den předem. „V pátek v průběhu dne s tím, že spoj začíná jezdit od pondělka,“ popsal svoji zkušenost starosta Rokytnice v Orlických horách Petr Hudousek. Se stejným předstihem informoval kraj bartošovického starostu Kotandise.

Krajský úřad se snaží vinu shodit jinam – na firmu Audisbus, která autobusy na zavolání provozuje. „Externí autobusová společnost měla za úkol informovat starosty,“ přiblížil krajský mluvčí Hošna. Starosty ale příliš nezajímá, kdo konkrétně je neinformoval – ať už to byl provozovatel radiobusů Audisbus nebo jejich objednatel OREDO resp. krajský úřad.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)