Mladí houslisté zahrají lázeňským hostům v Luhačovicích

Luhačovice – Prázdniny v lázeňském městě tráví 18 talentovaných houslistů z celé České republiky, Luhačovice hostí už tradiční Akademii Václava Hudečka. Světoznámý virtuos je nejen patronem čtrnáctidenního kurzu, ale zároveň také náročným pedagogem.

Komnaty luhačovického zámku jsou po roce znovu plné houslových tónů, Akademie Václava Hudečka je v plném proudu. Tentokrát do Luhačovic přijelo 11 mladých houslistek a 7 chlapců. Více než osmnáct studentů totiž virtuos nestrpí, trpěla by kvalita výuky. Letos přitom dorazilo rekordních 150 přihlášek.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Akademie je už tradičním zpestřením lázeňské sezony. Na programu je devět koncertů, představí se noví studenti i absolventi minulých ročníků. Příprava nesnese nedostatky, Veronika Košatová z Berounska proto sonátu Camilla Sent-Zána piluje několikrát denně. „Tohle není vyloženě jako škola. Jezdí sem lidé, kteří to chtějí dělat, které to baví. Vlastně škola hrou,“ popisuje Veronika a houslový virtuos Václav Hudeček doplnil: „Přednost mají ti, kteří tady byli loni. Nebo vítězové z minulých ročníků, jako třeba v případě Honzíka Mráčka.“ Ten Akademii vyhrál před pěti let, dvacetiletý talent je v Luhačovicích už poosmé. A pravidelný houslový dril pod dohledem světoznámého virtuosa přináší ovoce, vloni se Jan Mráček stal nejmladším laureátem mezinárodní soutěže Pražské jaro: „Učitel je úplně stejný jako houslista, prostě perfektní. Je to nesmírně cítit, jak se ta energie opravdu přenese, a najednou člověk hraje úplně jinak.“

Motivace mladým houslistům nechybí, nejlepší z nich dostane, jako každý rok, zbrusu nové mistrovské housle.