Hokejista Eliáš nabízel koláče, peníze za ně nasytí děti v Africe

Praha – Koupí koláčku či jiné drobné sladkosti mohli dnes v pražské pasáži Myslbek lidé pomoci dětem, které hladoví ve východní Africe. Pravidelnou sbírku Dětského fondu OSN UNICEF s názvem Pečení pro děti dnes podpořil i hokejový reprezentant Patrik Eliáš s rodinou.

„Tohle jsou akce, které jsou příjemné. Je to taková tradice. Výtěžek z peněz půjde do Somálska, kde nejen děti trpí hladomorem,“ řekl útočník amerického New Jersey. Eliáš od roku 2006 působí jako vyslanec dobré vůle českého výboru UNICEF. Dětský fond v minulosti hokejista podpořil i kalendářem černobílých fotografií z let 2007 až 2010 s názvem My New York.

Somálsko a další země Afrického rohu sužuje nejhorší sucho za posledních 60 let. OSN pět částí této východoafrické země prohlásila za oblasti hladomoru. Je mezi nimi i několik obvodů hlavního města obývaných běženci. „Je to nyní nejhorší humanitární katastrofa na světě,“ zdůraznila ředitelka českého fondu UNICEF Pavla Gomba.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

„Každá částka je dobrá,“ vybízel Eliáš kolemjdoucí ke koupi koláčku či jiného sladkého nebo slaného kousku pečiva. Lidi prý k příspěvku nepřemlouvá a výše částky, kterou zájemci o sladkost nakonec do připravené kasičky zaplatí, je také zcela na nich. Pečivo pro dnešní akci hokejista sám nepřipravoval. „Pekl jsem jenom jednou, ale to se mi docela povedlo,“ poznamenal Eliáš s úsměvem a ukázal na nedaleko zaparkovaný kočárek, ve kterém jeho žena Petra Voláková houpala dcerku Sofii Gabrielu.

Při pravidelných sbírkách Pečení pro děti se podle Gomby shromáždí několik desítek tisíc korun. Záleží prý ale i na takových faktorech, jako je počasí. „Také před Vánoci vybíráme víc,“ podotkla ředitelka fondu. Poskytování humanitární pomoci v Somálsku komplikuje bezpečnostní situace. Jižní a centrální části země a asi polovinu metropole ovládají islamisté a jejich ozbrojené skupiny, které některým humanitárním organizacím brání v přístupu.

Vydáno pod