V Pardubicích už nebudou padat lampy

Pardubice – Deset sloupů pouličního osvětlení padlo v Pardubicích během loňského roku k zemi. Mnohé z nich tu totiž stojí bezmála 40 let, což je dávno za hranicí jejich životnosti. Nyní se město pustilo do jejich oprav. Dostane se ale jen na ty, které bezprostředně ohrožují bezpečnost lidí. Na kompletní výměnu totiž nejsou peníze.

„Když jsme zkontrolovali všech 2 800 lamp, zjistili jsme, že u téměř 400 z nich je třeba urychleně zasáhnout,“ potvrdila ředitelka Služeb města Pardubic Lea Tomková. Na lampách v ulicích pracují dělníci za plného dopravního provozu. Životnost jim prodlužují výměnou kabelů a výbojek, stožáry zabezpečují proti pádu.

Podle náměstka pardubické primátorky Jindřicha Taubera bude zastupitelstvo v nejbližší době rozhodovat o zařazení 50 milionů na obnovu osvětlení do rozpočtu na příští rok. I to by stačilo na opravu jen těch nejkritičtějších případů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na nové osvětlení si mnohé ulice počkají ještě dlouho. Výměna stožárů a lamp spolyká ročně dvacet milionů, další peníze stojí provoz a údržba. Služby města odmítají, že by údržbu pouličního osvětlení dlouhodobě zanedbávaly. „Do údržby našeho majetku, což je především veřejné osvětlení, dáváme veškeré volné zdroje,“ dodala Tomková. Poruchy a případné nebezpečné lampy mohou lidé městu nahlásit.