Počty nehod jihočeští policisté snižují Adrenalinem

Jihočeský kraj – Jihočeští policisté na včerejší odpoledne vyhlásili akci Adrenalin a na motocyklisty se zaměřili letos už potřetí. Cílem zvýšené intenzity jejich kontrol je snížení nehodovosti. Do konce července byli právě motorkáři v Jihočeském kraji účastníky 69 nehod, při kterých zahynulo pět lidí. Zatím poslední se stala v sobotu odpoledne u Benešova nad Černou.

Doklady řidiče motorky, kontrola jejího technického stavu a zkouška na alkohol. Pro některé řidiče bude mít vynucená zastávka na odpočívadle před Lišovem dohru ve správním řízení. Policistům se nemusí líbit třeba pneumatiky nebo ho přistihnou při přestupku. „Předjížděl jsem na místě, kde se to nesmí,“ uvedl jeden z přistižených Jan Kadlec. Velká část kontrolovaných motocyklistů se s policejní hlídkou setkala poprvé v životě. I včerejší kontroly ukázaly, že je pro policisty velmi složité je v hustém provozu zastavit. „Policisté musí do poslední chvíle předpokládat, že motocyklista je může nejen objet, ale i do nich najíždět. Proto musí být velmi obezřetní,“ potvrdil mluvčí PČR Jihočeského kraje Milan Bajcura.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Na motocyklisty se jihočeští policisté letos zaměřili už potřetí, důvodem je snížení nehodovosti. V loňském roce totiž zemřelo od května do konce července na jihočeských silnicích šest cyklistů, letos jich ve stejném období bylo pět. Na velké části jejich nehod ale mají podle policistů podíl i řidiči aut. „Já osobně jsem se nesetkal s tím, že by nějaký motorkář jezdil vyloženě jako blázen,“ prohlásil motorkář Václav Trajer a jeho kolega Petr Čížek doplnil: „Vždycky se najde člověk, který se na silnici chová hrozně špatně, a je jedno, jestli řídí motorku nebo náklaďák nebo osobák. Podle mě je to úplně jedno.“

Nejvážnější letní nehoda se stala koncem června u Neznašova, zemřel při ní řidič motorky i jeho spolujezdkyně.