Voda na Táborsku už teče podle smlouvy

Tábor – Tábor, Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí mají nového provozovatele vodovodu a kanalizace. Města na něj čekala více než tři a půl roku. Průtahy kolem výběrového řízení jim komplikovaly přístup k dotacím i k úvěru, které jsou nezbytné pro obnovu společného vodovodního a kanalizačního systému.

Historicky nejrozsáhlejší oprava kanalizace v Táboře je téměř u konce. Až do začátku července však nebylo jisté, zda na ni vodárenská společnost Táborsko dostane i poslední část evropské dotace. A v ohrožení byl navíc téměř miliardový úvěr, bez kterého se při ní neobejde. V obou případech byla smlouva s novým provozovatelem zásadní. „Jinak bychom museli zahájit kroky k zajištění provozu vlastními silami tak, aby banka měla zajištěny příjmy z nájemného,“ uvedl ředitel Vodárenské společnosti Táborsko Milan Míka.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Smlouva s původním provozovatelem skončila v prosinci 2007. Výběr nového a přechod na koncesní smlouvu s určitým zpožděním sice počítal, nikdo ale nečekal, že bude trvat tak dlouho. Oba účastníci výběrového řízení se odvolali k antimonopolnímu úřadu, ten rozhodl po osmnácti měsících. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se musel vypořádat s pěti žádostmi na přezkum úkonů zadavatele. Ve svém rozhodnutí stanovil, že Vodárenská společnost Táborsko ve všech případech postupovala v souladu se zákonem,“ prohlásil advokát David Emr ze společnosti Weinhold Legal a starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek (ODS) doplnil: „Člověk si skutečně oddychl, když přišlo konečné rozhodnutí a mohli jsme opravdu 30. června smlouvu podepsat.“ Novým provozovatelem je firma ČEVAK. „Jsme rádi, že jsme obhájili provozování vodovodu na Táborsku a že mohla být podepsána nová provozovatelská smlouva,“ komentuje mluvčí společnosti Jitka Kramářová.

Konec nejistoty otevřel vodárenské společnosti také cestu ke stomilionové dotaci na rozšíření táborské čistírny odpadních vod. Nová koncesní smlouva bude platit deset let.