V ulicích Tábora vládli komedianti

Tábor – Historické centrum Tábora patřilo celý víkend komediantům. Ulice a náměstí zaplnili herci, loutkoherci, tanečníci a muzikanti. Přijeli na nový festival pouličního divadla Komedianti v ulicích a divákům nabídli celkem patnáct představení.

Buďte tvořiví, třeba tancujte nebo zpívejte. Tak vybízela diváky při své přednášce svérázná psychiatrička v podání Anny Polívkové. Jak to funguje, ukázala na svém pacientovi i sama na sobě. „Mě baví si na ty zpěvačky hrát. Samozřejmě vím, že žádná zpěvačka nejsem, ale je super si to takhle vyzkoušet,“ prohlásila herečka. Někteří diváci přišli záměrně, pozornost náhodných kolemjdoucích si ale pouliční umělci museli získat. „Je to hrozně těžké. Člověk má pocit, že už na ten fígl, jak lidi zastavit, přišel a že to funguje. A pak najednou jiný město, jiná atmosféra a už to zase nefunguje. Je to obor sám pro sebe,“ dodala Anna Polívková a dramaturg festivalu Radim Vizváry doplnil: „Spíš prezentují ne umělecké dílo, ale svoji osobnost.“ Spokojená je i místostarostka města Lenka Horejsková (TOP 09): „Už podle prvních představení je vidět, že lidé mají o pouliční divadlo zájem, má to bezvadnou atmosféru. Do budoucna bychom rádi, aby se ten festival stal mezinárodním.“ V divadelní scénu se během sobotního a nedělního odpoledne proměnilo například Žižkovo náměstí, nádvoří hradu Kotnov nebo Pražská ulice.

V neděli odpoledne už na diváky pršelo. Avšak třeba při pohádkách ptáka Afrikána v exotickém podání Divadla bez hranic to nikomu nevadilo.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)