Světový rekord ve skládání puzzle překonán v Miroslavi

Miroslav - Tým 50 nadšenců z Miroslavi na Znojemsku vytvořil v noci na dnešek nový světový rekord ve skládání největších komerčně prodávaných puzzlí s obrazem Dvojitá retrospektiva od Ravensburgru. Skládačku dal dohromady ve vynikajícím čase 64 hodin, 49 minut a 30 vteřin. Skupina zahájila boj o rekord v pátek a skládala i po nocích. O nejrychlejší čas se přitom miroslavští skládači přetahovali se skupinou z Lipové na Prostějovsku, jejichž zápis v knize rekordů vydržel jen pár hodin.

Puzzle tvoří 32 256 dílků. Jejich složením vznikne obraz o velikosti 5,44 na 1,92 metru. Prodávají se od září 2010 a zachycují obraz amerického výtvarníka Keitha Haringa, jehož proslavily četné netradiční malby v newyorském metru.

„Nejhorší ze všeho bylo začít. Během skládání jsme museli pátrat i po dvou zmizelých dílcích. Jeden se z nějakého zcela nepochopitelného důvodu našel na záchodě, druhý byl zaklesnutý v krabici,“ poznamenala za pořadatele Eliška Počarovská. Pokud by ve vzniklém obrazu scházely dva dílky, rekord by nebyl uznán.

Původními držiteli rekordu ve skládání puzzlí Dvojitá retrospektiva od Ravensburgru byli Španělé s časem 82 hodin. Ten ale v neděli překonal tým nadšenců z obce Lipová na Prostějovsku s časem 68 hodin a 30 minut. O vítězství je připravila Miroslav.

Tamní skládačka bude slepena a trvale vystavena v miroslavské restauraci Slávia. „Mysleli jsme, že skládači budou mít po tom našem skládacím maratonu puzzlí plné zuby, překvapivě se ale začali domlouvat na to, že by nebylo špatné něco podobného podniknout znovu. No, uvidíme,“ dodala Počarovská.

Světový rekord ve skládání puzzle patří Česku (zdroj: ČT24)