Praha chce prodat pozemky nad metrem Florenc

Praha – Vedení hlavního města hodlá prodat cenné pozemky nad metrem Florenc. Za lukrativní parcelu v blízkosti centra Prahy by hlavní město mohlo dostat stamiliony korun. Praha by se ráda zbavila i dalších nemovitostí v hodnotě vyšší než dvě miliardy korun. Informaci přinesl Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Radní Alexandra Udženija (ODS) ale později prohlásila, že prodej v současné době není „na programu dne“. Zda by bylo možné jej odprodat, bude vedení města teprve zjišťovat. Udženija vytypovala lokality za asi dvě miliardy korun, které by mohla Praha nabídnout soukromníkům. Seznam byl ale podle ní předběžný.

Dodala, že pozemek na Florenci se nedostal do zúženého seznamu. „Je to tak lukrativní místo, že určitě budeme chtít, aby Útvar rozvoje města (URM) vytvořil predispozice, co by tam mohlo vzniknout,“ poznamenala Udženija. Dodala, že zatím nemá k dispozici všechny informace, zda je možné prostor nad vestibulem metra a okolní náměstíčko s přilehlým činžovním domem odprodat.

Pražská radní Udženija prodej podporuje

Radní přiznala, že by se ale prodeji nebránila. Soukromníci se podle ní o svůj majetek často starají lépe než město. „Nebudeme si nalhávat, ta lokalita je ve stavu, který není zrovna výstavní pro Prahu na místě, kde projde strašně moc lidí, na místě, kde by to mohlo být mnohem využitelnější,“ řekla Udženija Radiožurnálu.

Během podzimu chce o prodeji jednat s dopravním podnikem, kterému patří samotný vestibul metra. „Dopravní podnik (DPP) již v minulosti deklaroval hlavnímu městu svou připravenost ke společnému postupu v dané lokalitě za podmínky, že součástí převodu pozemků musí být majetkoprávní vypořádání související se zásahem budoucího investora do majetku DPP,“ uvedla mluvčí DPP Ilona Vysoudilová.

Kolik peněz město získá v případě prodeje, zatím není jasné, podle cenové mapy je jeho hodnota stamiliony korun. O prodej požádal vlastník sousední prodejny Billa Reality, podle Udženije to ale neznamená, že by město prodávalo nemovitosti přímo této společnosti.

„Je to velmi lukrativní území. Právě v takových případech, i když o to požádá vlastník sousedních nemovitostí, si myslím, že není možné uskutečnit přímý prodej, aby opravdu nikdo neměl pochyby, jak se s takto lukrativním územím nebo majetkem hlavního města Prahy nakládá, a nemyslel si, že někdo je zvýhodněn. To nepřichází v úvahu,“ uvedla radní.