ČD chtějí obnovit zaniklé nádražní restaurace

Karlovarský kraj - Na mnohá nádraží v západních Čechách by se mohly vrátit nádražní restaurace. České dráhy (ČD) vypsaly výběrová řízení na pronájem prostor v šedesáti místech, například v Bečově nad Teplou, Vojtanově, Aši či Františkových Lázních. Dráhy tak chtějí oživit stanice, které zůstaly kvůli automatizaci řízení dopravy téměř opuštěné.

Místní lidé i samosprávy by obnovení restaurací vesměs uvítali, někteří jsou k záměru skeptičtí. „Bečov je významné místo cestovního ruchu, konkurence dobrých restaurací je tu velká,“ myslí si starostka Bečova Olga Haláková. Naopak vojtanovský starosta Ljubo Fistr nevidí důvod, proč by se hospoda, která tam dle jeho slov byla vždy, nemohla uživit.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Problémem by mohlo být, že mnohde jsou železniční stanice vzdálené od centra obce. Kdyby si ale lidé zvykli, že na nádražích najdou restaurace, které splňují určitý standard, mohlo by to přilákat další nájemce, myslí si mluvčí ČD Radka Pistoriusová. To by vedlo k oživení opuštěných nádražních budov a zamezilo jejich zbytečnému chátrání.

Malou ukázku, k čemu dalšímu by mohly nevyužité prostory sloužit, nabízí nádraží v Nejdku. Několi místností si zde pronajal majitel soukromého muzea.