Vojenské muzeum má nový exponát, unikátní agromobil

Lešany - Unikátní agromobil, který se v roce 1964 objevil v populárním filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, získalo do svých sbírek Vojenské technické muzeum v Lešanech na Benešovsku. Jde o zcela raritní exemplář automobilu, který byl vyvinut na přelomu 50. a 60. let a nebyl nikdy zaveden do výroby.

Přesný název automobilu zní Škoda 998 a pochází z roku 1962. Impulz k vývoji vozu dalo tehdejší ministerstvo zemědělství, které požadovalo speciální zemědělský automobil vhodný k přepravě menšího počtu lidí a nákladu. Vývojem byly pověřeny tehdejší mladoboleslavské Automobilové závody, konečný projekt vznikl v roce 1961. Vlastní výroba agromobilu měla být zavedena v Českých závodech motocyklových Strakonice (ČZM).

Během jediného roku byly zhotoveny tři prototypy. Motor a převodové agregáty byly převzaty z typu Škoda 1202. Vozidlo bylo vybaveno přídavnou převodovkou s možností zařazení předního pohonu a také s vývodem pro pohon navijáku nebo jiných přídavných zařízení. V roce 1962 měla být zhotovena dvacetikusová ověřovací série, posléze snížena na deset kusů. Ohledně celkového počtu vyrobených automobilů se prameny dost rozcházejí - od pouhých tří prototypů až po 23 postavených vozů. S jistotou lze podle mluvčího Vojenského historického ústavu Andreje Halady říci to, že během roku 1962 spatřilo světlo světa pět prototypů, jež byly zkoušeny v ČZM Strakonice.

Agromobil se objevil ve filmu Kdyby tisíc klarinetů
Zdroj: ČT24/ČTK

V letech 1962 a 1963 se prověřovala možnost, že by auto bylo zavedeno do armády. Výsledek srovnávacího testu s vozem GAZ-69 vyzněl ve prospěch agromobilu. Přes nadějně probíhající zkoušky ale ministerstvo všeobecného strojírenství kvůli nedostatku peněz projekt v roce 1963 zrušilo.
 
Veřejnost se o tomto voze poprvé dověděla až na podzim 1964, ve stejném roce se automobil dočkal i svého hvězdného okamžiku - dva exempláře účinkovaly v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Filmařům se podle Halady vůz hodil patrně proto, že nepřipomínal tehdejší běžné armádní vozy sovětské výroby. Snímek měl nepřehlédnutelný pacifistický tón a spojit tuto myšlenku s konkrétními vozy „lidově demokratické“ armády nebylo možné.

Z celkového počtu vyrobených agromobilů se zřejmě dochovaly pouze dva kusy. Jeden se nachází v depozitu tovární sbírky mladoboleslavské Škodovky, druhý se nyní podařilo získat do sbírek lešanského muzea. Tento automobil byl po skončení zkoušek zakoupen v listopadu 1963 přes Mototechnu v Českých Budějovicích firmou ČZM Strakonice. Tady sloužil dalších téměř dvacet let u jednotky Lidových milicí. Až v roce 1980 byl vyřazen z provozu. Posléze ho získal soukromý majitel.
 
Majitel zakoupil vozidlo ve velice zbědovaném stavu. Díky náročné renovaci ho ale postupem času uvedl do provozuschopného stavu. V letošním roce se rozhodl, že vozidlo prodá. V Lešanech ho nyní postavili vedle jeho kolegy z Kdyby tisíc klarinetů, prototypu vozu Škoda 973 Babeta. K vidění bude i na Tankovém dni 27. srpna.