Stavba dálničních obchvatů na Chebsku se znovu odkládá

Cheb - Některé obce na trase mezi Chebem a dálnicí D5 se v brzké době nedočkají slibovaných obchvatů. Podle ministra dopravy bude trvat nejméně další tři roky, než na dostavbu silnic budou peníze. Dokončen tak byl zatím jediný obchvat u Velké Hleďsebe, obyvatelé ostatních obcí se zlobí a uvažují o protestech.

Velkou Hleďsebí jezdily denně stovky kamionů mířící z Chebu na dálnici D5 a naopak. Radnice třicet let usilovala o obchvat a teprve teď se dočkala. Dva a půl kilometru dlouhá stavba za 450 milionů korun, která se budovala tři roky, tak odvede provoz kamionů a nákladních aut úplně mimo obec.

O to víc zklamaní jsou ale obyvatelé Trstěnic a Drmoulu na stejné trase. Ředitelství silnic a dálnic radnicím slíbilo, že stavba bude pokračovat a naváže na obchvat Velké Hleďsebe. Termín ale opět oddálilo. „Situace u nás je už kritická. Lidi okolo jsou opravdu zoufalí, jelikož jejich nemovitosti dostávají zabrat,“ stěžuje si starostka Drmoul Vladislava Chaloupková. 

Obchvatu se dočkala jenom Velká Hleďsebe
Zdroj: ČT24

Podle obyvatel Drmoulu sliby trvají příliš dlouho. Již před pěti lety tu lidé na protest proti velkému dopravnímu zatížení blokovali silnici. Nynější odklad je pro ně velkým zklamáním, nevylučují proto, že budou znovu protestovat.

Pavel Dobeš, ministr dopravy: Budeme se snažit, abychom situaci vyřešili v řádu několika let. To znamena do roku 2014 až 2020.

O situaci s ministrem dopravy také jednali zástupci kraje, avšak bezvýsledně. Ministerstvo totiž v současné době upřednostňuje obchvaty na trase budoucí R6 mezi Karlovými Vary a Prahou. Na Chebsku se podle ministra proto kvůli úsporám v rozpočtu hned tak stavět nebude.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)