Frýdecko-místecká nemocnice kvůli úsporám propustí sestry

Frýdek–Místek - Žádné oddělení zatím zavírat nebudeme. Zřejmě ale výrazně snížíme počet sester na oddělení ORL a očním. Tvrdí to ředitel frýdecko-místecké nemocnice. I toto zdravotnické zařízení totiž dostalo na konci července od krajských radních jednoznačný úkol. Do konce roku musí oproti plánu ušetřit 6 milionů korun.

Minus 120 milionů korun - s takovým výsledkem skončilo loni hospodaření krajských nemocnic. Letošní závěrečný účet musí podle krajských radních vypadat výrazně jinak. „Pro tento rok mají radou schválený plán, který počítá s kumulovanou ztrátou 80 milionů,“ vyjádřil se koordinátor krajských nemocnic Svatopluk Němeček. Tento úkol dostali ředitelé na konci července. Konkrétně pro nemocnici ve Frýdku-Místku to znamená ušetřit 6 milionů. „Nepředpokládáme zánik oddělení či některé odbornosti, budeme se ale snažit šetřit náklady u malých lůžkových jednotek,“ uvedl ředitel nemocnice Frýdek-Místek Miroslav Přádka. Podle jeho plánu by se tak mohlo spojit oční s ORL oddělením - to je dohromady 17 lůžek. Lékaři obou oborů zůstanou. „Chtěli bychom to provozně upravit tak, aby fond nelékařů byl sdílený oběma odděleními, a tím došlo k úsporám na personálních nákladech,“ dodal.

„Je to vše po konzultacích s řediteli nemocnic. Nejsou to věci, které bych já doporučoval, drtivou většinu těch návrhů dávají ředitelé sami a my jim jen dáváme zpětnou vazbu a začleňujeme to do jednoho systému,“ říká koordinátor krajských nemocnic Svatopluk Němeček.

Frýdecko-místecká nemocnice musela navíc nechat před rokem srovnat se zemí jednu ze svých budov. Byla v havarijním stavu. Pokud půjde všechno podle plánu, tak by za rok na jejím místě měly stavební stroje začít budovat nový pavilon chirurgických oborů.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Bude obsahovat zázemí pro všechny chirurgické obory, chirurgii, traumatologii, ortopedii a urologii, celkem čtyři operační sály, sterilizaci a příjmové provozy,“ prozradil ředitel Miroslav Přádka. Stavební práce by měly skončit v roce 2014. Už v příštím roce ale vedení nemocnice počítá s tím, že sníží počet lůžek na plicním a neurologii.